Cardinal american demisionează pe fondul acuzaţiilor de muşamalizare de abuzuri sexuale

Cardinalul Donald Wuerl s-a retras din funcţia sa de arhiepiscop de Washington DC. Cardinalul a înfruntat tot mai multe apeluri pentru a demisiona după ce a fost acuzat de muşamalizarea de abuzuri sexuale în Biserica Catolică din SUA.
Papa Francisc (st) şi cardinalul Donald Wuerl
Papa Francisc (st) şi cardinalul Donald Wuerl (Getty Images)

Cardinalul Donald Wuerl a devenit cel mai proeminent lider al Bisericii Catolice din SUA care demisionează pe fondul unui scandal continuu privind abuzuri sexuale comise de preoţi şi privind o muşamalizare a acestor abuzuri de către lideri ai bisericii.

Papa Francisc a acceptat cererea lui Wuerl de a demisiona din funcţia sa de arhiepiscop de Washington DC, a anunţat vineri Vaticanul. Din cauză că nu a fost numit un înlocuitor, Wuerl va rămâne în poziţia sa, cu sarcină temporară, până când va fi găsit un nou arhiepiscop, potrivit Deutsche Welle.

În ciuda acuzaţiilor care planează asupra sa şi în pofida demisiei sale, aparent Wuerl îşi va păstra titlul de cardinal.

De la publicarea unui raport al marelui juriu privind abuzurile sexuale comise de preoţi în statul american Pennsylvania, Wuerl a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a demisiona. Raportul îl acuză pe cardinalul în vârstă de 77 de ani că a ajutat la protejarea câtorva preoţi care au molestat copii, pe când care era episcop de Pittsburgh, în perioada 1988-2006.

Raportul marelui juriu a descoperit că 1.000 de persoane – majoritatea copii – au fost abuzate de către 301 preoţi, în decursul a 70 de ani, în şase dioceze din Pennsylvania.

De asemenea, Wuerl este acuzat că a ştiut despre comportamentul sexual deplasat al predecesorului său din Washington DC, fostul cardinal Theodore McCarrick.

McCarrick este acuzat că a forţat băieţi seminarişti să întreţină relaţii sexuale cu el şi a devenit primul cardinal, în aproape un secol, căruia i s-a confiscat titlul de cardinal.

Într-un raport publicat în luna septembrie, Biserica Catolică din Germania a dezvăluit la rândul său că unii preoţi au abuzat mii de copii în decursul câtorva decenii.