Un meteorit al cometei 2P/Encke zboară deasupra Spaniei (video)

Meteorit al cometei 2P/Encke deasupra Spaniei
Meteorit al cometei 2P/Encke deasupra Spaniei

Un meteorit al cometei 2P/Encke, asociat cu ploaia de meteoriţi a Tauridelor de Nord, a zburat ca o minge de foc, marţi 27 septembrie, în Peninsula Iberică.

Evenimentul a fost înregistrat în jurul orei 20:47 UTC de către detectoarele proiectului SMART, dedicat urmăririi acestor fenomene cu observatoare robotizate.

Analiza efectuată de cercetătorul principal, José María Madiedo, de la Universitatea de Huelva, indică faptul că sfera de foc s-a format în urma impactului împotriva atmosferei Pământului, a unui meteorit al cometei 2P/Encke. Mingea de foc a luat naştere la o altitudine de aproximativ 111 kilometri deasupra provinciei Albacete.

Fenomenul luminos, care este asociat cu ploaia de meteoriţi Tauridele de Nord, s-a terminat la o altitudine de aproximativ 75 km sud deasupra provinciei Cuenca. Evenimentul a fost înregistrat de staţiile de detecţie de meteoriţi din Calar Alto, La Sagra, La Hita şi Sevilla, unde operează proiectul SMART.

Mai multe informaţii: Universitatea de Huelva, Proiectul SMART

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință