Opoziţia venezueleană suspendă temporar “procesul” împotriva lui Maduro

Opoziţia din Venezuela a declarat marţi că amână audierile din Parlament împotriva preşedintelui Maduro, ca un gest de bună credinţă după ce guvernul a eliberat patru activişti închişi. Totuşi, parlamentarii avertizează că ar putea renunţa la negocieri dacă cerinţele lor nu sunt respectate.
Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro.
Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro. (Captură Foto)

Membrii opoziţiei venezuelene au suspendat temporar “procesul” preşedintelui Nicolas Maduro, înaintea discuţiilor cu guvernul.

Henry Ramos Allup, preşedintele Adunării Naţionale dominate de opoziţie, a declarat că decizia de a amâna procedurile nu este o “capitulare”. În schimb, a precizat el, a fost o dorinţă pentru a găsi o soluţie la criza actuală.

Analiştii au susţinut că “procesul” împotriva lui Nicolas Maduro ar fi fost în mare parte simbolic deoarece Constituţia îi oferă preşedintelui imunitate în faţa unor astfel de procese. Audierea, pe care Maduro a numit-o “tentativă de lovitură de stat”, a fost programată pentru marţi. Maduro a declarat că cei implicaţi în eforturile de a-l alunga de la putere ar trebui să fie aruncaţi în închisoare.

Julio Borges, lider al opoziţiei, a declarat că parlamentarii săi au pregătit o serie de cerinţe, precum eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi noi alegeri. Dacă aceste cerinţe nu sunt îndeplinite, procesele împotriva preşedintelui Maduro vor fi reluate, a mai precizat acesta.

Amânarea procedurilor împotriva lui Maduro are loc după discuţiile de duminică, susţinute de Vatican, ce au avut loc între guvernul venezuelean şi opoziţie. Sfântul Scaun – cu ajutorul foştilor preşedinţi José Luis Rodriguez Zapatero din Spania, Martin Torrijos din statul Panama şi Leonel Fernandez al Republicii Dominicane – mediază o criză amplificată de eforturile politice pentru înlăturarea lui Maduro de la putere.

Unii lideri ai opoziţiei susţin că ei cred că Maduro foloseşte dialogul ca o cale de relaxare a tensiunilor care au fost agravate de gestionarea eronată a economiei şi a veniturilor obţinute din comerţul cu petrol – în contextul acuzaţiilor de corupţie, răspândită în ţară.

În timp ce opoziţia venezueleană a câştigat controlul asupra Adunării Naţionale în decembrie 2015 pentru prima dată în 17 ani, guvernul, tribunalele şi armata sunt dominate de susţinători ai fostului preşedinte Hugo Chavez şi ai urmaşului său politic, Maduro.

Situaţia economică a Venezuelei este îngrijorătoare: oamenii trebuie să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra diverse produse, în cazul în care acestea sunt disponibile. Altfel ei trebuie să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt mult mai ridicate, sau să recurgă la măsuri mai disperate precum braconaj, tâlhării şi jafuri.

Unii venezueleni au călătorit până la graniţele cu Brazilia şi Columbia doar pentru a cumpăra alimente şi diverse produse de bază care se găsesc cu greu în propria lor ţară, care este bântuită de foamete, subnutriţie şi violenţă.