Pachetul de măsuri „anticriză” al Guvernului moldovean, aprobat de comisia parlamentară

Guvernul R. Moldova (parlament.md)
Ştefan Sârbu
22.04.2020

Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului de la Chişinău a aprobat miercuri în ambele lecturi pachetul de măsuri „anticriză” pentru susţinerea economiei în contextul crizei provocate de răspândirea virusului Wuhan. Deputaţii din opoziţie au propus mai multe amendamente, dar acestea nu au fost acceptate de majoritatea parlamentară PSRM-PDM.

Preşedintele Comisiei economie, deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, a argumentat că deputaţii pot adresa amendamentele direct în plenul Parlamentului şi acestea vor fi supuse votului.

Potrivit Radio Europa Liberă, proiectul a fost aprobat vineri de Guvernul moldovean, după ce o iniţiativă similară, aprobată de Executiv prin asumarea răspunderii, a fost anulată de Curtea Constituţională.

Deputatul Andrian Candu a subliniat că proiectul poate fi din nou declarat neconstituţional, dacă nu se respectă procedura şi amendamentele parlamentarilor nu sunt transmise Guvernului să se expună, dar sunt respinse imediat.

Guvernul de la Chişinău prin asumarea răspunderii a aprobat la 2 aprilie, un pachet de măsuri anticriză modificând mai multe acte legislative care vizau în special micşorarea de la 20 la 15% a TVA pentru sectorul horeca, facilităţi la contractarea creditelor de către agenţii economici, returnarea impozitelor la achitarea salariilor etc. Dar, totodată, mai includeau modificări de care, potrivit experţilor de la Chişinău, urmau să beneficieze „cei care au parazitat zeci de ani economia: ţigaretnicii, Duty Free-urile, jocurile de noroc, exploatatorii de resurse naturale”.

Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător şi modificarea unor acte normative va fi supus dezbaterilor în şedinţa plenară a Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor