SUA: Congresmeni introduc legislaţie care permite americanilor să dea în judecată regimul chinez pentru daune generate de pandemie

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Doi senatori republicani şi-au anunţat intenţia de a introduce un proiect de lege care să le permită americanilor să deschidă procese în tribunalele americane împotriva regimului din China, pentru rolul avut în provocarea pandemiei globale.

"Partidul Comunist din China trebuie să se confrunte cu consecinţe pentru rolul avut în izbucnirea şi răspândirea coronavirusului", a declarat senatorul Marsha Blackburn într-o declaraţie din 20 aprilie.

Congresul este în prezent în pauză până cel puţin în mai, ca parte a măsurilor de distanţare socială pentru a preveni răspândirea virusului Wuhan.

„Costurile sunt devastatoare: miliarde de dolari în daune economice, peste 22 de milioane de locuri de muncă americane pierdute şi peste 150.000 de decese în întreaga lume şi numărul acestora va mai creşte. Proprietarii de companii şi familiile care şi-au pierdut persoanele dragi merită dreptate”, a adăugat Blackburn.

În prezent, americanii se confruntă cu bariere în procesele împotriva regimului chinez în instanţele din SUA, deoarece guvernele străine beneficiază de o protecţie garantată în conformitate cu Legea privind imunitatea străină (FSIA), o lege a SUA care izolează ţările de eventuale procese în Statele Unite.

Noua legislaţie, denumită „Stop COVID Act of 2020”, ar elimina imunitatea suverană pentru statele din FSIA, dacă acestea au „descărcat intenţionat sau neintenţionat un agent biologic… care are drept rezultat vătămarea corporală, moartea, sau daune aduse proprietăţii unui resortisant al Statelor Unite”.

„Legislaţia noastră care le permite americanilor să depună procese împotriva Partidului Comunist Chinez pentru rolul său în perpetuarea răspândirii globale a coronavirusului va oferi dreptate americanilor”, a anunţat co-sponsorul măsurii, senatoarea Martha McSally.

Legislaţia survine pe fondul cererilor din ce în ce mai vocale ale oficialilor americani de a responsabiliza regimul comunist de la Beijing pentru pandemie.

Firma de avocatură The Berman Law Group, din Florida, în parteneriat cu o firmă de lobby de la Washington - Lucas Compton - au înaintat o acţiune comună împotriva regimului chinez pe 12 martie, susţinând că muşamalizarea iniţială a autorităţilor chineze a dus la o pandemie de nivel mondial.

Procesul „cere miliarde de dolari în daune compensatorii pentru cei care au suferit leziuni personale, decese ilegale, daune materiale şi alte daune din cauza eşecului Chinei de a stăvili focarul de virus Wuhan, în ciuda faptului că puteau să facă acest lucru”, se arată într-o declaraţie a firmei de avocatură.

ONG-ul, Shurat Hadin, din Tel Aviv, a anunţat, de asemenea, că intenţionează să depună un proces comun împotriva regimului chinez, în Statele Unite, pentru presupusă neglijenţă a regimului chinez în activităţile de stăvilire a virusului, potrivit unui articol din 19 aprilie publicat de The Jerusalem Post.

Alţi parlamentari din SUA au introdus o legislaţie similară care le-a permis americanilor să dea în judecată China pentru daunele cauzate de pandemia virusului Wuhan.

Săptămâna trecută, senatorul Tom Cotton şi reprezentantul Dan Crenshaw au introdus un proiect de lege în ambele camere ale Congresului, elaborat pe modelul legii Justiţiei împotriva Sponsorilor Terorismului (JASTA) pentru a modifica FSIA. Proiectul de lege ar crea o "excepţie restrânsă pentru daune cauzate de manipularea periculoasă a virusului de către China", potrivit unui comunicat.

La 17 aprilie, Chris Smith şi Ron Wright au introdus H.R. 6524, un proiect de lege care, similar cu JASTA, ar permite victimelor să dea în judecată o ţară străină.

„Proiectul de lege dezbracă China şi orice altă ţară care induce în eroare în mod intenţionat OMS, de imunitatea sa suverană şi le permite americanilor să dea în judecată guvernul chinez pentru daunele pe care le-au suferit ca urmare a prezentărilor greşite ale Chinei legate de gravitatea şi natura coronavirusului ”, a declarat Smith, potrivit unui comunicat al biroului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe