Orientul Mijlociu cuprins de haos. Israelul şi Iranul schimbă rachete. Siria devine teren de “joacă”

(Getty Images)

Iranul a atacat Israelul în mod direct pentru prima dată, lansând în cursul nopţii de miercuri spre joi aproximativ 20 de rachete din Siria asupra unor baze militare, ceea ce generează temeri că noile conflicte violente din Orientul Mijlociu au adus lumea mai aproape de un nou război mondial.

Avioanele de luptă israeliene au răspuns prin bombardarea Damascului şi a unor baze iraniene din Siria.

Referitor la agresiunea iraniană, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, general-locotenentul Jonathan Conricus, a declarat reporterilor: “[Atacul] a fost ordonat şi comandat de Qassem Soleimani şi nu şi-a atins obiectivul”, potrivit Express.co.uk.

Rachetele iraniene nu au provocat victime, deoarece sistemul de apărare antirachetă Domul de Fier al Israelului a reuşit să intercepteze o parte a rachetelor, potrivit autorităţilor de la Tel Aviv.

Atacul a provocat “pagube minime”, conform armatei israeliene, deşi incidentul marchează un nou nivel scăzut al relaţiilor din regiune.

Rezidenţilor oraşului israelian Metula li s-a cerut să plece în “zone sigure” după o explozie în regiune.

Forţa de apărare israeliană a întors focul cu lovituri aeriene asupra oraşului sirian Quneitra şi a capitalei siriene Damasc.

Guvernul israelian susţine că a lovit zeci de ţinte inamice şi că va dura câteva luni până când Iranul îşi va reface capabilitatea militară.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a precizat: “Sper că am încheiat acest capitol şi toată lumea a înţeles mesajul”.

Israelul a sugerat că Forţa Quds, o unitate a forţelor speciale iraniene, a iniţiat atacul, lansând miercuri noaptea mai multe rachete în regiunea Înălţimile Golan, un teritoriu sirian confiscat în mare parte de Israel în 1967.

Unele rapoarte au sugerat că aproximativ 50 de lovituri aeriene au fost desfăşurate împotriva ţintelor israeliene în Înălţimile Golan. Totuşi, şcolilor din zonă li s-a cerut ca joi să îşi desfăşoară programul normal.

O sursă israeliană a afirmat că patru rachete iraniene au fost interceptate, în timp ce altele au aterizat în teritoriul sirian.

O purtătoare de cuvânt israeliană a declarat “Nu comentez” când a fost întrebată în legătură cu atacul israelian asupra Damascului.

Între timp, comandamentul armatei Libanului a confirmat că avioane de luptă israeliene au zburat joi deasupra teritoriul libanez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe