Israelul plasează armata în stare de alertă în regiunea Înălţimile Golan

Soldaţi israelieni
Soldaţi israelieni (Getty Images)

Israelul a cerut autorităţilor locale “să deschidă şi să pregătească adăposturile (pentru bombardamente)” în regiunea siriană ocupată Înălţimile Golan, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acordul nuclear iranian.

Într-o declaraţie publicată marţi, armata israeliană a anunţat că sistemele de rachete au fost desfăşurate şi trupele au fost plasate în stare de alertă ridicată, după ce a avertizat în privinţa unei “activităţi neobişnuite a forţelor iraniene în Siria”.

Anunţul armatei israeliene a fost făcut la scurt timp după ce Trump a anunţat decizia de a retrage Statele Unite din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că regimul din Tel Aviv “susţine în totalitate” retragerea “curajoasă” a lui Trump din acordul nuclear iranian.

“Timp de câteva luni, Iranul a transferat armament letal forţelor sale din Siria, cu scopul de a ataca Israelul. Vom răspunde cu putere la orice atac asupra teritoriului nostru”, a mai afirmat Netanyahu.

Israelul a confiscat de la Siria regiunea Înălţimile Golan în timpul Războiului de şase zile din 1967 şi, de atunci, a continuat să ocupe două treimi din teritoriul strategic, acţiune ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Regimul israelian a construit zeci de colonii ilegale în Înălţimile Golan de la ocuparea acestora şi a folosit regiunea pentru a lansa operaţiuni militare împotriva guvernului sirian.