Cronica unei morţi anunţate: Trump anunţă retragerea din tratatul cu Iranul

Preşedintele SUA Donald Trump "taie pisica" în Orientul Mijlociu.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a retras, marţi, SUA din acordul nuclear internaţional cu Iranul, pas care va amplifica riscul unui conflict în Orientul Mijlociu şi va genera nesiguranţă pe pieţele globale de petrol.

Trump, luând cuvântul într-un discurs televizat la Casa Albă, a afirmat că va reimpune sancţiuni economice împotriva Iranului.

“A fost un acord groaznic, favorabil unei singure părţi, care nu ar fi trebuit încheiat niciodată. Acest acord nu a adus linişte, nu a adus pace. Şi nu o va face niciodată”, a precizat liderul american.

Acordul nuclear, încheiat în 2015 între SUA, alte puteri internaţionale şi Iran, a dus la relaxarea sancţiunilor aplicate împotriva Teheranului în schimbul limitării semnificative a programului nuclear iranian pentru o durată limitată. Valabil doar pentru 10 ani, este considerat de mulţi în Occident drept o modalitate de a întârzia obţinerea unei bombe nucleare de către Iran.

Trump se plânge că acordul, încheiat în timpul mandatului predecesorului său Barack Obama, nu abordează programul de rachete de croazieră al Iranului, activităţile sale nucleare dincolo de anul 2025 şi nici rolul său în conflictele din Yemen şi Siria, conform Reuters.

De asemenea, Trump a precizat că acordul nu a împiedicat Iranul să înşele şi să continue să urmărească crearea de arme nucleare - de exemplu în ţări precum Coreea de Nord.

“Îmi este clar că nu putem împiedica o bombă nucleară iraniană pe baza structurii decadente şi putrezite a înţelegerii actuale”, a declarat liderul american. “Acordul cu Iranul este deficient în esenţa sa”.

Trump a afirmat că doreşte să negocieze un nou acord cu Iranul, însă Teheranul a exclus această variantă şi a ameninţat cu un răspuns neclar în cazul în care Washingtonul se va retrage.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat marţi că Iranul va rămâne în acordul nuclear fără SUA - o referire la faptul că UE sprijină rîmânerea în aocrd, deşi va fi extrem de neclar cum anume rămâne un acord valabil odată ce sancţiunile americane vor intra din nou în vigoare.

Televiziunea iraniană de stat a afirmat că decizia lui Trump de a scoate SUA din acord este “ilegală şi subminează acordurile internaţionale”.

Abandonarea acordului iranian face parte din politica “America pe primul loc” a preşedintelui Trump, pe baza căreia SUA şi-a anunţat anul trecut retragerea din acordul pentru climat din Paris şi acum se află la un pas de un război comercial cu China.

Mai mult, Trump a încercat să şteargă părţi majore ale moştenirii adminsitraţiei Obama şi anul trecut a retras SUA şi din acordul comercial TPP (Parteneriatul Trans-Pacific) încheiat între 12 naţiuni.

Reînnoirea sancţiunilor va îngreuna eforturile Iranului de a-şi vinde petrolul în străinătate sau de a folosi sistemul bancar internaţional.

Decizia lui Trump nu este pe placul aliaţilor europeni, precum Franţa, Marea Britanie şi Germania, care se află de asemenea printre semnatarii acordului nuclear şi care au încercat din greu să îl convingă pe liderul american să nu facă acest lucru. China şi Rusia sunt de asemenea semnatari ai controversatului acord nuclear.