Ordonanţa care i-ar putea scoate mai repede de după gratii pe corupţi, redactată în cancelaria lui Dragnea

O descoperire a jurnaliştilor de la cursdeguvenare.ro dă noi înţelesuri declaraţiilor lui Dragnea, care afirma că-şi va asuma guvernarea Grindeanu: ordonanţa care le-ar permite unor personaje ca Dan Voiculescu să iasă de după gratii, fără ca măcar să returneze prejudiciul cauzat statului, a fost redactată în cancelaria liderului PSD.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Ordonanţa graţierii, proiect de act normativ ce i-a scos în stradă pe români, a fost lucrată pe un computer din cancelaria lui Liviu Dragnea, susţin jurnaliştii de la Cursdeguvernare.ro.

Potrivit sursei citate, metadatele proiectului de OUG pentru graţiere, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Justiţiei, conţin un detaliu semnificativ, "ce dă o nouă dimensiune declaraţiei lui Liviu Dragnea, care a asigurat public că îşi asumă guvernarea Sorin Grindeanu."

Concret, spre deosebire de celelalte 3 documente din pachet (nota de fundamentare a graţierii, proiectul şi nota de fundamentare a OUG pentru modificarea codurilor), care au drept autor angajaţi ai Ministerului Justiţiei, documentul proiectului de OUG privind graţierea are trecut ca autor pe “anca.spiridon”. Ori, la Ministerul Justiţiei nu există vreun angajat cu acest nume. În schimb, există o Anca Spiridon la Camera Deputaţilor, mai exact o doamnă Anca Mihaela Spiridon, director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor – Liviu Dragnea.

Mai mult, semnătura “prenume.nume” este specifică documentelor create din Wordul computerelor de la Camera Deputaţilor. Semnăturile celor de la Ministerul Justiţiei sunt reţinute de Word ca “Prenume Nume”.

Contactată de cursdeguvernare.ro, directorul general Anca Spiridon a negat şi a spus că nu ştie absolut nimic despre acest proiect.

Articolul original poate fi citit aici

Reamintim că miercuri, ministrul Justiţiei a anunţat că Ministerul său a finalizat elaborarea a două proiecte de OUG, unul vizând graţierea şi altul o serie de modificări controversate ale codului penal, şi a susţinut că îşi asumă cele două proiecte.

Proiectul vizând graţierea prevede că deţinuţii care au împlinit 60 de ani - cum ar fi Dan Voiculescu - cei cu copii mici în întreţinere, precum şi cei cu boli incurabile, precum Nicuşor Constantinescu, pot beneficia de graţieri de 1/2 din pedepse.

Deşi proiectul de act normativ stipulează, generic, că graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate (suficient cât să "produci" banii furaţi la loc n.r.), această prevedere nu se aplică şi beneficiarilor de graţieri parţiale. Astfel, corupţii bătrâni şi/sau bolnăviori, sau părinţi de copii mici, pot ieşi de după gratii liniştiţi, fără să se streseze că într-un an vor trebui să achite prejudiciul, rămânând ca statul să-şi bată capul cum să recupereze de la ei banii furaţi.

Ce este cel puţin la fel de revoltător este că pentru a-i putea elibera mai devreme pe corupţi, PSD şi ALDE au eliminat restricţiile pentru cei graţiaţi parţial, respectiv cei ce au împlinit 60 de ani, bolnavii şi persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani astfel încât pe lângă varii baroni, vor ieşi de după gratii şi violatorii, pedofilii şi ucigaşii.