Opinii privind gratierea lui Vardanean de catre Smirnov

Igor Smirnov, liderul transnistrenilor, arhiva
Igor Smirnov, liderul transnistrenilor, arhiva (MAXIM MARMUR / AFP / Getty Images)

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, l-a iertat pe jurnalistul Ernest Vardanean. Decretul de gratiere a jurnalistului a fost publicat pe site-ul agentiei de stiri Olvia-Press.

Jurnalistul Ernest Vardanean a fost arestat de militia transnistreana pe 7 aprilie 2010. Ulterior, el a fost condamnat de o instanta de la Tiraspol, pentru inalta tradare in favoarea Chisinaului, la 15 ani de inchisoare cu regim sever. Cazul a fost calificat atat de jurnalisti, cat si de oficialitati, drept o grava incalcare a drepturilor omului.

Pe 9 aprilie, sotia lui Ernest Vardanean a venit cu primele dezvaluiri despre conditiile inumane in care este tratat acesta in inchisoare. A doua zi, Judecatoria de la Tiraspol a prelungit termenul de arest cu doua luni. Peste 12 zile de la detentie, presedintele interimar, Mihai Ghimpu, a facut un apel catre misiunea OSCE sa se implice in solutionarea acestui caz. In luna mai, Vardanean a recunoscut la televiziunea publica transnistreana ca a colaborat cu Serviciile de Securitate de la Chisinau. Insa, rudele si avocatul ziaristului au dezmintit declaratia. In urmatoarele luni, termenul de arest a fost prelungit cu inca 60 de zile.

Mai multi reprezentanti ai organizatilor internationale au calificat arestarea ziaristului ca o incalcare a drepturilor omului. Astfel, pe 20 aprilie, cazul Vardanean a ajuns la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Tot atunci, jurnalistii moldoveni, cei straini, dar si simplii cetateni au pornit o adevarata campanie pentru sustinerea ziaristului. Asociatia obsteasca "Axis Mundi" a initiat la Chisinau o actiune de colectare a semnaturilor pentru eliberarea lui Vardanean. In luna august, instanta transnistreana a prelungit din nou termenul de arest cu 60 de zile.

Cazul Vardanean nu este singurul in Transnistria de acest gen. Pana acum, pe malul stang al Nistrului au fost arestati de cateva ori jurnalistii locali: Grigori Volovoi si Andrei Safonov. Insa niciunul din ei nu a fost acuzat de spionaj si inalta tradare.

Vicepremierul pentru Integrare, Eugen Carpov, sustine ca eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean a avut loc datorita efortului comun al partenerilor internationali, inclusiv si al Rusiei, raporteaza Publika.TV.

In acelasi timp, directorul Asociatiei pentru Politica Externa, Victor Chirila, afirma ca atat partenerii internationali, printre care UE, dar si membrii societatii civile nu au acea "influenta necesara" asupra liderului de la Tiraspol. "Eliberarea lui Vardanean a avut loc in urma influentei UE asupra Moscovei, care la randul ei, a influentat aceasta decizie de la Tiraspol", a mai precizat Chirila.

"Eliberarea lui Vardanean a avut loc in urma influentei UE asupra Moscovei, care la randul ei, a influentat aceasta decizie de la Tiraspol": Victor Chirila, directorul Asociatiei pentru Politica Externa.

Directorul Institutul European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, crede insa ca asa-zisa "gratiere" a lui Vardanean a fost coordonata de serviciile transnistrene pe cont propriu. “Decizia a fost luata la Tiraspol” a adaugat acesta. Cibotaru nu exclude insa ca si Rusia are un rol aparte in eliberarea jurnalistului.

Analistul Igor Botan considera ca Igor Smirnov "l-a gratiat" pe Vardanean, intrucat la 5 mai, s-a nascut Karl Marx si totodata este si ziua presei sovietice, si cu aceasta ocazie, liderul transnistrean face acte de caritate.

Iar premierul Vlad Filat, aflat in vizita oficiala la Bruxells, a declarat ca “Eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean este rezultatul eforturilor consolidate depuse de toti actorii implicati in acest proces. Vreau sa aduc sincere multumiri, dar rog sa nu uitam ca avem de facut urmatorul pas, pentru eliberarea domnului Cazac", a mentionat Filat.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, aflat la Bruxells, a declarat ca si cazul lui Ilie Cazac beneficiaza de aceeasi atentie ca si al lui Ernest Vardanean iar autoritatile spera sa obtina eliberarea acestuia.

Repunerea in libertate a jurnalistului a fost salutata si de Partidul Democrat din Moldova care considera ca decizia liderului de la Tiraspol arata inca odata cat de importante sunt negocierile perseverente. Trebuie intensificate eforturile pentru eliberarea imediata si neconditionata a lui Ilie Cazac, condamnat si el de administratia de la Tiraspol pe aceleasi motive neintemeiate ca si Vardanean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe