Ministrul Culturii: Roşia Montană inclusă pe lista indicativă UNESCO

Roşia Montană, loc pentru a cărui salvare au ieşit în stradă zeci de mii de români a fost inclusă pe lista indicativă UNESCO, pasul următor fiind propunerea pentru intrarea pe lista restrânsă a patrimoniului prestigioasei organizaţii.
Salvaţi Roşia Montană - protestele continuă în întreaga lume pe 15 septembrie 2013
Salvaţi Roşia Montană - protestele continuă în întreaga lume pe 15 septembrie 2013 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Salvat de distrugere prin minerit cu cianuri prin ample proteste stradale, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă UNESCO, informează, pe Facebook, ministrul Culturii, Corina Şuteu. Includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO, mai precizează ministrul.

În intervalul luni 24 octombrie - miercuri 26 octombrie a.c., la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial. La această sesiune, România a fost reprezentată de dna Irina Iamandescu (directoare în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti), Ex.S. dl ambasador Adrian Cioroianu, delegat permanent al României la UNESCO, şi de dl Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al României la UNESCO.

În şedinţa din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizaţiei pentru obiectivele de inclus în lista indicativă a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptată şi includerea sitului Roşia Montană, propus de România, pe lista indicativă UNESCO.

Precizăm că includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.

Dar este un pas care contează.", scrie ministrul.

Reamintim că demersurile pentru înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO au fost demarate de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

După ce în ianuarie a.c. ministrul a decis ca localitatea Roşia Montană, pe o rază de 2 kilometri, să fie clasată ca sit în categoria A, la începutul lui februarie, Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial.

"Este primul pas procedural în vederea includerii pe această listă. La finalul acestei proceduri vom putea înainta dosarul către Centrul Patrimoniului Mondial. Roşia Montană se înscrie în categoria peisaj cultural, care vizează recunoaşterea interacţiunii pozitive, generatoare de valoare, între om şi mediul său natural", anunţă, pe 5 februarie 2016 Vlad Alexandrescu.