Orban vrea ca primarii să nu mai stea "la pixul" Guvernului pentru bani

Primarii nu ar trebui să stea cu mâna întinsă la Guvern pentru a obţine banii necesari dezvoltării localităţilor lor, susţine liderul PNL, pledând pentru identificarea unui meanism de finanţare a proiectelor locale.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Ana Ion
25.11.2017

"Vremea în care 'banii stau în pixul meu', de pe vremea lui (Adrian n.r.) Năstase, trebuie să înceteze", a susţinut sâmbătă, liderul PNL Ludovic Orban, precizând că se impune gândirea unui mecanism de finanţare a comunităţilor locale care să îi ferească pe primari şi pe aleşii locali să mai fie umiliţi când cer bani de la Guvern pentru proiectele de dezvoltare ale localităţilor lor.

"Trebuie să gândim, până la urmă, un mecanism de finanţare în care comunităţile locale, primarii, aleşii locali să nu mai trebuiască să stea cu mâna întinsă la Guvern, să poată avea cu adevărat resursele necesare. Iar dacă nu au resursele necesare, vă spun sincer, nu mi se pare normal ca banii cetăţenilor români, plătiţi din taxe şi impozite, care sunt destinaţi susţinerii proiectelor de investiţii în comunităţile locale, să stea în pixul unuia precum Paul Stănescu, sau cum era înainte, mâna dreaptă a lui Dragnea, şi care să îi distribuie efectiv cum vor muşchii lor. Vremea în care 'banii stau în pixul meu', de pe vremea lui Năstase, trebuie să înceteze", a declarat Orban, citat de Agerpres, la Cluj, unde a participat la Congresul pentru desemnarea noilor membri care vor face parte din Liga Aleşilor Locali ai PNL.

Orban a mai susţinut că şi fondurile destinate dezvoltării locale pot fi alocate pe un principiu asemănător celui prin care se acordă finanţări europene, astfel încât "primarii şi autorităţile locale să nu mai fie umilite atunci când solicită finanţare pentru proiecte care sunt în beneficiul comunităţilor."

"Toate lucrurile acestea sunt în beneficiul cetăţeanului", a precizat preşedintele PNL.

Ludovic Orban a mai declarat că s-a ajuns la anumite situaţii aberante în care autorităţile locale au nevoie să facă drumuri către tot felul de companii de stat, inclusiv pentru a primi negaţie că au nevoie de aviz de la acea entitate, pentru un proiect. De asemenea, liderul PNL a criticat faptul că statul obligă autorităţile locale să cheltuiască bani, atunci când derulează o investiţie, în relaţia cu companii precum Apele Române sau Transgaz.

Nu în ultimul rând, Orban a acuzat că, în anumite cazuri, Curtea de Conturi este folosită ca 'instrument de represiune în mâna PSD-ului împotriva primarilor liberali'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor