Orban: Eu nu am vorbit încă de angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a discutat încă despre angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, dar că obiectivul este ca acest proiect, alături de legea bugetului asigurărilor sociale, să fie adoptate până la 31 decembrie, pentru ca cetăţenii şi firmele să îşi poată face planurile de afaceri şi cheltuieli pe baza unor informaţii clare.

“Dumneavoastră vorbiţi de angajarea răspunderii. Eu nu am vorbit încă de angajarea răspunderii. Obiectivul nostru este să finalizăm într-un termen cât mai rezonabil proiectul legii bugetului de stat şi să-l trimitem pentru dezbatere Parlamentului. Obiectivul nostru este evident acela ca legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la sfârşitul anului, astfel încât orice român să ştie foarte clar la ce să se aştepte în anul 2020 din partea acestor două legi. Ca orice firmă să îşi facă planul de afaceri, orice om să îşi facă planul de cheltuieli în funcţie de veniturile care vor rezulta din legea bugetului de stat”, a declarat Orban reporterilor înaintea ceremoniei de decernare a Trofeului Calităţii Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), ediţia a XXIV-a.

De asemenea, prim-ministrul României a ţinut să sublinieze faptul că “obiectivul nostru este acela de a reuşi ca legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până în data de 31 decembrie”.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni pe care a avut-o cu premierul, că, având în vedere că avem la Palatul Victoria un “guvern puternic minoritar”, asumarea răspunderii este o metodă de legiferare ce poate să funcţioneze şi în cazul legii bugetului. Detalii aici.

Anterior, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat vehement o eventuală asumare a răspunderii Guvernului Orban pe noua lege a bugetului şi a anunţat că, dacă se va lua această cale, parlamentarii PSD o vor amenda prin iniţiative legislative. Detalii aici.