Iohannis: Când avem un guvern puternic minoritar, asumarea răspunderii pe legea bugetului poate să funcţioneze

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Şeful statului Klaus Iohannis a atras atenţia, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, că, având în vedere că avem la Palatul Victoria un "guvern puternic minoritar", asumarea răspunderii este o metodă de legiferare ce poate să funcţioneze şi în cazul legii bugetului.

"La Palatul Cotroceni am avut câteva discuţii de lucru foarte bune cu Premierul şi cu miniştrii de linie. M-au informat despre situaţia găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au şi despre politicile publice pe care vor să le pună în practică, şi vom continua seria discuţiilor. Iar acum am întâlnirea tradiţională cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, întâlnire organizată de data aceasta de Preşedinţia finlandeză. Este o discuţie mai degrabă informală, un schimb util de idei şi, în condiţiile în care în România climatul politic s-a schimbat mult, în sensul că s-a îmbunătăţit mult, şi abordările noastre au revenit pe făgaşul clar proeuropean, am foarte multe lucruri de spus ambasadorilor şi aştept, evident, întrebările lor", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă consideră că asumarea răspunderii Guvernului pentru legea bugetului pe 2020 ar fi o variantă bună, preşedintele a replicat:

"În condiţiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcţioneze, pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot sau n-ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului. Dar asta este strict o decizie a Guvernului şi, dacă se va face, cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine".

Presa a insistat pe subiect: "Dar, în principiu, aţi fi de acord cu această asumare a răspunderii pe buget, asta însemnând să nu mai fie dezbatere în Parlament? Deja au existat opinii diferite din partea partidelor parlamentare."

"Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice. Nu doresc eu să fac afirmaţii despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituţional şi este posibil să-şi asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege", a răspuns Iohannis.

Chestionat, de asemenea, dacă vor fi suficienţi bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, inclusiv pentru majorarea punctului de pensie şi dacă i-a garantat cumva ministrul Muncii veniturile, şeful statului a precizat că solicitarea sa pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor şi, evident, să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit, de 3% din PIB.

Reamintim că preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat vehement o eventuală asumare a răspunderii Guvernului Orban pe noua lege a bugetului şi a anunţat că, dacă se va lua această cale, parlamentarii PSD o vor amenda prin iniţiative legislative. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne