Opoziţia din Ucraina continuă să blocheze lucrările Parlamentului

Liderul opoziţiei Vitali Klitschko ţine un discurs la un protest anti-guvernamental din Ucraina.
Liderul opoziţiei Vitali Klitschko ţine un discurs la un protest anti-guvernamental din Ucraina. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Deputaţii opoziţiei din Ucraina continuă să blocheze activitatea Parlamentului (Rada Supremă). Aceasta este cea de a doua zi de boicot, după ce marţi, în prima zi a săptămânii parlamentare în plen, deputaţi ai poporului din fracţiunile de opoziţie au blocat tribuna şi prezidiul preţ de 30 minute înainte de începerea lucrărilor în plen.

Opoziţia ucraineană a avertizat, luni, 13 ianuarie, că va bloca lucrările Radei Supreme, dacă premierul Mikola Azarov refuză să îşi dea demisia împreună cu guvernul pe care-l conduce, şi se ţine de cuvânt.

„Dacă nu ni se îndeplinesc solicitările, Rada Supremă nu va mai putea lucra în mod normal”, a avertizat Vitali Kliciko, liderul partidului de opoziţie UDAR şi aspirant la cea mai înaltă funcţie în stat, cu o zi înaintea începerii sesiunii parlamentare.

De asemenea, liderul opoziţiei, Vitali Kliciko a cerut constituirea unei comisii parlamentare care să investigheze represiunea violentă a manifestaţiilor pro-europene. Opoziţia cere în mod special demisia ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko, pe care îl consideră unul dintre principalii vinovaţi pentru actele de violenţă împotriva protestatarilor. Nemulţumirea împotriva ministrului de Interne a crescut progresiv odată cu agresarea jurnalistei Tetiana Cernovol, bătută până la inconştienţă după ce a publicat un articol despre averea lui Zaharcenko şi a ajuns la apogeu după ce sâmbătă, fostul ministru de interne, Iuri Luţenko, aflat de partea opoziţiei, a ajuns la terapie intensivă după ce a fost bătut de poliţişti, în timpul unei manifestaţii.

Opoziţia mai cere, de asemenea, adoptarea unui nou buget de stat pe anul 2014 potrivit regulamentului, nu a unei proceduri simplificate aşa cum doresc reprezentanţii. Reamintim că votarea bugetului pe 2014, în forma dorită de putere, a fost boicotată în luna decembrie de opoziţia care a reuşit să blocheze şedinţele parlamentului.

Deschiderea sesiunii Radei Supreme a fost prefigurată de o manifestaţie de amploare la Kiev. În jur de 50.000 de ucraineni pro-occidentali au protestat duminică, în centrul capitalei, pe fondul unei indignări generale stârnite de bătaia sângeroasă primită de Iuri Lutenko de la poliţişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe