Rusia a expulzat un jurnalist al Radio Europa Liberă

(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)

Rusia a refuzat să acorde viza unui jurnalist american al Radio Europa Liberă motivând că prezenţa acestuia în ţară este "indezirabilă".

David Satter, în prezent corespondent pentru Radio Europa Liberă, fost angajat al Wall Street Journal şi The Financial Times, a relatat din spaţiul ex-sovietic încă din 1976.

Preşedintele Radio Europa Liberă, Kevin Klose a transmis luni că interdicţia aplicată lui David Satter reprezintă ”o încălcare fundamentală a dreptului la libertatea presei”. Klose a precizat că ambasada Statelor Unite din Moscova a depus o plângere la Ministerul de Externe rus.

David Satter, corespondent veteran în străinătate, a început să lucreze pentru Radio Europa Liberă din Moscova în septembrie 2013. Satter a afirmat că a aflat despre interdicţia primită luna trecută, în Kiev, după ce a relatat despre protestele din capitala Ucrainei.

"În timp ce încerca să plece din Ucraina pentru a reveni în Rusia, după ce a relatat despre manifestaţii, au început problemele", a declarat telefonic o purtătoare de cuvânt a Radio Free Europe, Karisue Wyson.

Kevin Klose a precizat că un diplomat de la Ambasada Rusă din Ucraina i-a citit un comunicat pe 25 decembrie, care preciza că ”organele competente” ruseşti consideră prezenţa lui în ţară "indezirabilă".

Joi, o instanţa din Moscova a emis un comunicat în care preciza că pe 29 noiembrie s-a decis interzicerea acordării vizei lui David Satter în urma unei cereri a Serviciului Federal al Migraţiei, din cauza unor încălcări ale legislaţiei privind vizele. Purtătorul de cuvânt şi oficialii din partea Serviciului Federal al Migraţiilor nu au precizat care au fost încălcările legislaţiei.

”Bunurile mele se află la Moscova, unde am un apartament. Însă, fără permisiunea de a intra în ţară, nu pot să le recuperez. Mi-ar plăcea să mă întorc să lucrez la Moscova, dar nu pot face acest lucru fără viză", a mai declarat Satter.

Ministrul de Externe nu a răspuns întrebărilor pe acest subiect adresate de către The Associated Press.

Refuzul vizei lui Satter vine în urma anilor de relatări critice privind Rusia. Satter a început să transmită din Moscova în anul 1976, în calitate de corespondent al ziarului Financial Times, şi a făcut analize extinse privind Uniunea Sovietică şi Rusia încă de atunci.

El este autorul mai multor cărţi privind Rusia, printre care ”Darkness at Dawn: Rise of the Russian Criminal State” ("Întuneric în zori: Ascensiunea statului penal rus"). O traducere în limba rusă a cărţii a fost publicată recent la Moscova.

Cartea s-a axat în principal pe presupusul rol pe care agenţiile de securitate ruseşti l-au avut în exploziile blocurilor din 1999, incidente care au stârnit cel de-al doilea război din Cecenia.

”Mă cunosc foarte, foarte bine. Am scris despre Rusia, am scris despre Uniunea Sovietică de aproape patru decenii. Au spus că nu am voie pe teritoriul Federaţiei Ruse la cererea serviciilor de securitate – nu am mai văzut ca aşa ceva să se aplice unui jurnalist în toată cariera de corespondent din Rusia.”

Decizia luată împotriva lui David Satter pare să reflecte nervozitatea ridicată a Kremlinului privind relatările critice. Expulzarea reporterilor vestici a fost ceva obişnuit în timpul războiul rece, însă Kremlinul a reînviat recent practica. În 2011, Rusia i-a refuzat intrarea lui Luke Harding, un corespondent din Moscova al ziarului The Guardian. În 2012, jurnalistei franceze Anne Nivat i-a fost anulată viza de afaceri, după ce a încercat să strângă informaţii privind grupurile opoziţiei din provincie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe