Protestele din Ucraina nu se opresc: 50.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Independenţei

Demonstraţii pro occidentale în Ucraina, 12 ianuarie 2014
Demonstraţii pro occidentale în Ucraina, 12 ianuarie 2014 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Aproximativ 50.000 de ucraineni pro-occidentali au protestat duminică, în centrul capitalei Kiev, pe fondul unei indignării generale stârnite de bătaia sângeroasă pe care a primit-o un fost ministru de Interne proeminent devenit lider al opoziţiei, Iuri Lutenko, scrie duminică AFP.

În vârstă de 49 de ani, membru al cabinetului fostului premier încarcerat Iulia Timoşenko, Lutenko a fost scos sâmbătă seara de la terapie intensivă, după ce a fost atacat de către poliţişti înarmaţi cu bastoane în timpul unui mic protest cu o noapte înainte. Acesta a fost încarcerat anterior aproape trei ani, dar a fost eliberat la presiunile Uniunii Europene.

"El a primit aproximativ 10 de lovituri la cap", a declarat purtătorul de cuvânt al fostului ministru de Interne. "Nimeni nu are voie să-l vadă în afară de rudele sale cele mai apropiate", acesta rămânând internat în spital.

Evenimentul a marcat prima utilizare a forţei împotriva unui lider al ultimului val de proteste pro-occidentale şi a ameninţat să reaprindă cea mai gravă criză politică din cei patru ani de guvernare a preşedintelui Viktor Ianukovici.

Aproape 20 de activişti au fost răniţi atunci când au încercat să împiedice poliţia să-i ducă la închisoare pe trei tineri, care au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru că ar fi complotat să arunce în aer o statuie a fondatorului sovietic Lenin în 2011.

Anterior, în cadrul unor proteste din luna decembrie, ucrainenii şi-au manifestat aversiunea faţă de comunism răsturnând statuia lui Lenin de pe Bulevardul Sevcenko, un simbol al istoriei comune a Ucrainei cu Rusia. Aceştia au folosit bare de metal şi cabluri pentru a o dărâma, apoi au început să o zdrobească cu ciocane, lăsând bucăţi de statuie împrăştiate peste tot.

Fostul stat sovietic de 46 de milioane este scena unor demonstraţii neîntrerupte de când preşedintele Victor Ianukovici a abandonat, la 21 noiembrie, parcursul pro-european al ţării şi a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Acesta a preferat în schimb consolidarea legăturilor cu Rusia, cu care a şi semnat la 17 decembrie un acordul pentru un plan de salvare financiară, care include un împrumut de 15 miliarde dolari, precum şi importuri de gaze naturale mai ieftine.

Cele mai mari mitinguri din faimoasa Piaţă a Independenţei din Kiev a atras sute de mii de persoane - un ecou al revoluţiei portocalii din 2004, care a împins Ucraina pe calea spre vest. Strada principală a oraşului rămâne şi astăzi ocupată de o tabără plină cu corturi a protestatarilor care este protejată de baricade improvizate.

Liderul Alianţei Democratice Ucrainene pentru Reformă, fostul campion de box la categoria grea Vitali Klitschko, a făcut apel sa la continuarea protestele şi a cerut iniţierea unei greve generale a ucrainenilor împotriva guvernului preşedintelui Viktor Ianukovici, solicitând alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

Klitschko a declarat că cea mai recentă izbucnire de violenţă a poliţiei a evidenţiat importanţa unui efort continuu de a răsturna echipa lui Ianukovici. Aici trebuie să amintim şi de bătaia care aproape a omorât-o pe jurnalista ucraineană de opoziţie şi militantă proeuropeană, Tetiana Ceornovol, care s-a ales cu o comoţie cerebrală, un nas spart şi multiple traumatisme.

"Vom continua să luptăm", a declarat Klitschko în faţa susţinătorilor săi adunaţi în jurul unei scene improvizate.

"Pentru a ne face auziţi, vom organiza o grevă naţională – la început una scurtă, ca un avertisment , şi apoi una pe scară largă, care să dureze o perioadă lungă de timp", a adăugat acesta.

Un alt parlamentar din opoziţie, Arseni Yatsenyuk, a anunţat că va trimite un reprezentant la o audiere a Senatului Statelor Unite care va avea loc miercuri, în cadrul căruia va face presiuni asupra SUA să impună sancţiuni economice împotriva "găştii care încalcă acum legea şi Constituţia".

Liderii protestărilor au făcut luna trecută un apel comun către Uniunea Europeană căreia i-au solicitat să impună măsuri punitive similare împotriva lui Ianukovici şi a membrilor familiei sale.

Mişcarea de protest a fost semnificativ mai mică ca cele din săptămânile precedente, în principal, se presupune, din cauza vacanţelor din sezonul de iarnă. ​​Klitschko a declarat că se aşteaptă ca cel puţin 100.000 de oameni să iasă la următorul protest în masă de la Kiev, la 19 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe