Opinia experţilor ONU privind strategia Spaniei împotriva referendumului catalan

Experţii ONU au cerut autorităţilor spaniole să se asigure că măsurile pe care le iau cu privire la referendumul catalan nu interferează cu drepturile fundamentale privind libertatea de exprimare, de întrunire şi de asociere, precum şi participarea publicului.
Raport ONU
Raport ONU (Quico Sallés)

"Spania trebuie să respecte drepturile fundamentale în cazul referendumului catalan", este avertismentul transmis în raportul de expertiză al Biroului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului privind măsurile luate de statul spaniol pentru oprirea consultării de la 1 octombrie, a relatat joi publicaţia La Vanguardia.

Semnatarii raportului sunt David Kaye, Raportor Special pentru promovarea şi protecţia dreptului la libertatea de opinie şi de exprimare, şi Alfred de Zayas, expert independent în promovarea unei "ordini internaţionale democratice şi echitabile".

Guvernul catalan a programat un referendum privind independenţa regiunii autonome pe 1 octombrie, însă Curtea Constituţională a Spaniei a decis la 6 septembrie că referendumul ar fi neconstituţional.

"Indiferent de legalitatea referendumului, autorităţile spaniole au responsabilitatea să respecte drepturile esenţiale ale societăţilor democratice", insistă Kaye şi Zayas.

Documentul numeşte ca fiind "îngrijorătoare" arestările politice, acuzaţiile de răpire, înregistrările în presă sau blocarea site-urilor web. În opinia experţilor, aceste măsuri "par să încalce drepturile individuale fundamentale, restricţionând informaţiile publice şi posibilitatea unei dezbateri într-un moment critic pentru democraţia spaniolă".

Referitor la prezenţa masivă a poliţiei în Catalonia, experţii au afirmat: "Suntem îngrijoraţi că această ordine şi retorica care o însoţesc pot spori tensiunile şi tulburările sociale". În acest sens, aceştia îndeamnă "toate părţile să dea dovadă de moderaţie şi să evite orice fel de violenţă pentru a asigura desfăşurarea paşnică a protestelor în zilele următoare".

Raportul subliniază că experţii au luat contact cu guvernul spaniol în legătură cu situaţia.

În ultimele câteva săptămâni, guvernul din Madrid a luat măsuri politice şi juridice pentru a împiedica referendumul, exercitând un control mai mare asupra utilizării fondurilor publice în Catalonia, arestând oficiali regionali şi confiscând materiale de promovare a votului. Sute de poliţişti suplimentari, inclusiv membri ai Gărzii Civile, au fost trimişi în Barcelona şi în alte oraşe din regiune.

Aceste acţiuni au provocat proteste în masă şi au generat acuzaţii din partea liderilor catalani că guvernul din Madrid reinstaurează represiunea care a existat în timpul dictaturii lui Franco.

Mai multe informaţii: United nations Human Rights: Spain must respect fundamental rights in response to Catalan referendum, UN rights experts