Intimidarea kurzilor: Irakul lansează un exerciţiu militar major cu Turcia de-a lungul graniţei comune

Armatele irakiană şi turcă au lansat un exerciţiu militar major de-a lungul graniţei comune dintre Irak şi Turcia după un referendum controversat pe tema independenţei regiunii irakiene a Kurdistanului. Votul a sfidat guvernul central din Bagdad.
Tancuri turceşti în apropierea punctului de frontieră turco-irakian Habur, în timpul unui exerciţiu militar, 18 septembrie 2017.
Tancuri turceşti în apropierea punctului de frontieră turco-irakian Habur, în timpul unui exerciţiu militar, 18 septembrie 2017. (Getty Images)

Ministerul irakian al Apărării a precizat luni, într-o declaraţie publicată de postul de televiziune în limba arabă al-Sumeria, că “general-locotenentul Othman al-Ghanmi, şeful Statului Major al armatei turce, a anunţat lansarea unui exerciţiu militar major turco-irakian de-a lungul graniţei comune dintre cele două ţări”.

Exerciţiul a fost anunţat la scurt timp după ce parlamentarii irakieni au cerut desfăşurarea de trupe militare în zonele disputate cu etnicii kurzi, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre guvernul irakian şi Guvernul Regional al Kurdistanului (GRK), condus de Massoud Barzani, pe tema unui referendum neobligatoriu privind separarea regiunii kurde de Irak.

Anterior în aceeaşi zi, premierul turc Binali Yildirim a anunţat că armata irakiană va participa la un exerciţiu militar turco-irakian de-a lungul graniţei comune dintre Turcia şi Irak.

Votul provocator al kurzilor, care a fost anunţat de GRK anterior în acest an, a avut loc în regiunea controversată spre consternarea comunităţii internaţionale, în special a statelor regionale, care a avertizat că referendumul ar putea provoca şi mai multe probleme Irakului, care deja este zguduit de violenţe.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni că Ankara va închide graniţa cu Kurdistanul din cauza votului.

Erdogan nu a exclus nici intervenţia militară în regiunea kurdă a Irakului pentru a contracara crearea unui stat kurd la graniţa sa sudică, indicând că un viitor stat ar putea fi un paradis sigur pentru militanţii kurzi care luptă împotriva Turciei.