ONG-uri din Moldova cer tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de extrădarea cetăţenilor turci

În contextul vizitei preşedintelui Turciei, Recep Erdogan, la Chişinău în aceste zile, mai multe ONG-uri din R. Moldova solicită autorităţilor să ceară acestuia revenirea în Moldova a tuturor cetăţenilor turci scoşi ilegal din ţară şi prevenirea unor astfel de situaţii în viitor.
Protest la Parlament. Oamenii cer eliberarea profesorilor turci
Protest la Parlament. Oamenii cer eliberarea profesorilor turci (Epoch Times România)

Numeroase organizaţii ale societăţii civile cer autorităţilor Republicii Moldova tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de extrădarea de facto a cetăţenilor turci, profesori la Liceul Teoretic „Orizont” la începutul lunii septembrie a acestui an.

Mai mult decât atât, societatea civilă moldovenească consideră că îndepărtarea forţată a cetăţenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la bază interese politice şi s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale şi a tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Organizaţiile semnatare au mai specificat că după o lună, răspunsurile autorităţilor în privinţa legalităţii îndepărtării cetăţenilor turci continuă să pună încă multe semne de întrebare.

În lipsa unor argumente clare, care ar confirma că într-adevăr a existat riscul unui pericol la adresa securităţii naţionale, se creează o prezumţie puternică că operaţiunea desfăşurată de către autorităţi a avut loc din interese politice, efectuându-se o extrădare camuflată la solicitarea autorităţilor turce, au subliniat semnatarii petiţiei.

„Semnatarii solicită:

1. autorităţilor Republicii Moldova, să ceară de la preşedintele Turciei întoarcerea în Republica Moldova a tuturor cetăţenilor turci scoşi ilegal din ţara noastră şi prevenirea a astfel de situaţii pe viitor;

2. procurorului general, să declanşeze urmărirea penală pentru a trage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracţiuni în legătură cu „înlăturarea” celor şapte cetăţeni turci;

3. Parlamentului Republicii Moldova, organizarea unor audieri publice şi publicarea tuturor informaţiilor relevante cu privire la această operaţiune;

4. autorităţilor Republicii Moldova, acordarea azilului şi a altor măsuri de protecţie necesare membrilor familiilor persoanelor „îndepărtate”, precum şi altor cetăţeni străini aflaţi în situaţie similară, în special în contextul vizitei preşedintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan, care are loc în perioada 17-18 Octombrie 2018”, se arată în apelul societăţii civile din Republica Moldova.

Organizaţiile semnatare:

1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)

2. Amnesty Internaţional Moldova

3. Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ)

4. Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER)

5. IDIS „Viitorul”

6. Asociaţia Comunitatea "WatchDog.MD”

7. Transparency Internaţional Moldova (TI-Moldova)

8. Institutul de Politici Publice (IPP)

9. Promo-Lex

10. Centrul de Jurnalism Independent (CJI)

11. Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC)

12. Asociaţia Presei Independente (API)

13. CPR Moldova

14. Centrul de Informaţie GENDERDOC-M

15. Centrul de Drept al Avocaţilor (CDA)

16. Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD)

17. Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE)

18. Centrul Analitic Independent Expert-Grup

Lista semnatarilor rămâne deschisă.