Oligarh chinez ia 18 ani pentru că îl face pe Xi Jinping "clovn"

Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping. (Captură Foto)

Intoleranţa preşedintelui Xi faţă de critici este larg cunoscută de lumea exterioară şi temută în China.

Internetul chinez a fost curăţat practic de toate referinţele la desenul animat pentru copii „Winnie the Pooh”, după ce unii disidenţi chinezi au râs de Xi Jinping pe seama presupusei sale „asemănări” cu personajul, chiar folosindu-l ca un cuvânt de cod (iar pe cale de consecinţă, "numele de cod" folosit pe media socială pentru şeful guvernului marionetă din Hong Kong, Carrie Lam, este "purceluş").

Cel mai recent exemplu al paranoiei comuniste şi al unei crunte represiuni pentru oricine îndrăzneşte să-l critice pe „preaiubitul conducător”, este cazul unui fost magnat chinez de imobiliare care, după ce a îndrăznit să critice în mod deschis modul în care şeful comuniştilor din Beijing a administrat pandemia de virus Wuhan, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pe baza unor acuzaţii de corupţie.

Sentinţa a fost pronunţată după ce Ren Zhiqiang, fost preşedinte al unei companii imobiliare de stat, a dispărut - în martie - după publicarea unui eseu în care l-a numit pe preşedintele Xi Jinping „clovn”. Editorialul a fost publicat după ce Xi Jinping a dezvăluit planurile de combatere a virusului.

Povestea este mai amplă. Nici măcar la vârful Partidului Comunist Chinez cadrele superioare nu se apucă să critice liderii supremi, deoarece pot să dispară. Excepţie făceau, până acum câţiva ani, cei şapte membri ai comitetului permanent al Politburo, care erau intangibili. Însă şi această regulă s-a prăbuşit sub Xi Jinping, în cadrul luptelor acerbe pentru supravieţuire, care au avut loc între el şi un grup numit banda din Shanghai, la preluarea mandatului de lider al Partidului, în 2013.

Acuzaţiile aduse lui Zhiqiang par să facă parte dintr-o campanie mai largă a rămăşiţelor acestui grup (membrii săi importanţi au ajuns după gratii în cadrul epurării politice, care a avut loc sub pretextul unei campanii anti-corupţie). Xi Jinping a fost acuzat, de la începutul lunii martie, de faptul că ştia de existenţa virusului şi de efectele acestuia - inclusiv transmisibilitatea masivă - din 7 ianuarie - dar că nu a făcut nimic până pe 23 ianuarie, când a impus carantina drastică în Wuhan.

Faptul că Ren Zhiqiang a ajuns după gratii pentru delicte de corupţie - acuzaţiile oficiale împotriva lui Ren includeau delapidarea şi acceptarea de mită - este un mesaj suficient de clar pentru cei din spatele oficialului, şi anume că Xi Jinping nu doarme la volan şi deţine o parte importantă a puterii.

Instanţa - complet controlată de partidul Comunist Chinez, ca, de altfel orice instanţă chineză - l-a acuzat pe Ren că a delapidat 7,3 milioane USD bani publici şi că a acceptat mită de peste 180.000 USD, deoarece a deturnat aproximativ 9 milioane USD. De asemenea, tribunalul l-a învinuit de abuz de putere şi de faptul că ar fi cauzat pierderi de peste 17 milioane USD la întreprinderea de stat unde lucra, profitând personal de poziţia deţinută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii