Luptă pentru putere în China: Xi Jinping mută, cade un cap al Partidului din Shanghai

Tablouri cu "tovarăşul Xi Jinping" în mijlocul paradei comuniste, 30 septembrie 2019, Beijing
Tablouri cu "tovarăşul Xi Jinping" în mijlocul paradei comuniste, 30 septembrie 2019, Beijing (AFP via Getty Images)

Gong Dao'an, directorul biroului de poliţie din Shanghai şi viceprimar al oraşului, a fost concediat pe 18 august, într-o mişcare oarecum surprinzătoare pentru evoluţia luptei de putere la vârful Partidului Comunist Chinez.

Incidentul urmează după un atac la adresa lui Xi Jinping, făcut de o profesoară a Şcolii Centrale de Partid şi marchează prima concediere a unui înalt oficial din enclava Shanghai. Gong Dao'an este al treilea înalt oficial din aparatul de securitate al regimului chinez care va fi pedepsit anul acesta.

Oraşul Shanghai este cunoscut ca fiind forţăreaţa unei facţiuni politice rebele, loiale fostului lider al Partidului Jiang Zemin - principalul rival politic al lui Xi Jinping - astfel că puterea acestuia în oraş este considerată oarecum limitată.

Şeful Comisiei de disciplină a Partidului a anunţat marţi: „Gong Dao'an este suspect de încălcarea gravă a disciplinei de Partid şi a legilor şi este în curs de investigare” - un anunţ standard care implică epurarea politică.

După anunţ, şeful Partidului din Shanghai, Li Qiang, şi primarul oraşului Shanghai, Gong Zheng, au ţinut urgent două întâlniri cu înalt oficiali de partid din Shanghai, în cadrul cărora şi-au exprimat loialitatea faţă de liderul chinez Xi Jinping şi credinţa lor în guvernul central.

Comentatorul de politică internă a Chinei, Li Linyi, aflat în SUA, a opinat că Gong Dao'an a fost foarte apropiat de Meng Jianzhu, fost pion al dictatorului Jiang Zemin şi fost şef al Comisie pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), o agenţie a Partidului care conduce aparatul de securitate al ţării, poliţia, tribunalele şi închisorile.

Li Linyi este de părere că oficialii din Beijing l-au capturat pe Gong Dao'an pentru a deschide o anchetă asupra lui Meng Jianzhu.

Gong Dao’an a fost directorul biroului de poliţie din Shanghai şi unul dintre cei opt viceprimari ai megalopolisului Shanghai.

După ce Comisia de disciplină şi-a anunţat investigaţia în cazul lui Gong Dao'an, CV-ul său a fost eliminat de pe site-ul oficial al guvernului municipal din Shanghai. Comisia, în stilul tradiţional opac al regimului comunist, nu a oferit detalii despre presupusele infracţiuni ale lui Gong Dao'an.

Meng Jianzhu

Când Gong Dao'an lucra la Ministerul Securităţii Publice, Meng Jianzhu era ministrul Securităţii, iar Gong Dao'an era pionul fidel al acestuia.

Comentatorul Chen Simin din Taiwan, a scris într-un comentariu din 2017 că Gong a fost implicat în numeroase cazuri conduse de Meng, cum ar fi o anchetă anticorupţie împotriva lui Zhang Jian, pe atunci directorul Biroului nr. 12.

Meng Jianzhu, în vârstă de 73 de ani, este loial fostului lider al partidului Jiang Zemin. De când Xi Jinping a preluat puterea în noiembrie 2012, Xi Jinping s-a trezit ţinta bandei din Shanghai, care a încercat să-l dea jos de la putere, astfel că liderul Partidului a trebuit să înceapă o campanie masivă de epurare a oamenilor lui Jiang Zemin pentru a-şi asigura supravieţuirea.

Printre victimele acestei campanii, care a aruncat peste 1 milion de cadre după gratii, potrivit statisticilor oficiale, se numără super-grei din Partid precum fostul şef al CAPL Zhou Yongkang, fostul şef al Partidului din oraşul Chongqing Bo Xilai şi fostul vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale a Chinei Guo Boxiong.

Spre deosebire de colegii săi, Meng Jianzhu a părut că renunţă la afilierea faţă de facţiunea lui Jiang Zemin şi şi-a arătat loialitatea faţă de Xi Jinping în februarie 2012. Cu toate acestea, observatorii jocurilor politice din umbră speculează că Meng Jianzhu era încă fidel lui Jiang Zemin, fiind folosit pe post de spion.

Meng Jianzhu s-a retras din prim-planul puterii de la Beijing în 2017.

În ultimele patru luni, doi dintre oamenii de încredere ai lui Meng Jianzhu au intrat la apă. La 19 aprilie, Comisia de disciplină a anunţat o anchetă asupra lui Sun Lijun, suspectat şi el de aceleaşi „încălcări grave ale disciplinei de Partid şi ale legii”. Sun, în vârstă de 51 de ani, era al 5-lea ministru adjunct al Securităţii Statului. Pe 14 iunie, Comisia de Disciplină a anunţat că a fost concediat Deng Huilin, în vârstă de 55 de ani, directorul biroului de poliţie din Chongqing.

Persoane apropiate de guvernul central chinez au declarat pentru The Epoch Times, în aprilie, că Sun Lijun fusese implicat într-o lovitură de stat care urmărea debarcarea lui Xi Jinping.

Comentatorul Li Linyi este de părere că Sun Lijun, Deng Huilin şi Gong Dao'an colaborau îndeaproape pentru a-l ajuta pe Meng Jianzhu.

„Cred că ţinta [lui Xi Jinping] este Meng Jianzhu. Xi foloseşte o strategie similară cu cea folosită la prinderea lui Zhou Yongkang [supranumit Ţarul securităţii chineze, care a fost condamnat pe viaţă, n.r.], şi anume anchetarea pionilor ţintei pentru a colecta probe. Apoi, arestezi ţinta”, a spus Li.

Li Lunyi este de părere că Zhao Fei, actualul director al CAPL din oraşul Tianjin, ar putea fi investigat în curând, deoarece este un alt martor cheie în viitorul proces împotriva lui Meng Jianzhu.

În iulie, secretarul general al CAPL, Chen Yixin, a organizat o întâlnire la Beijing pentru a începe o campanie de „curăţare” în cadrul agenţiei la nivel naţional. Chen a anunţat că Partidul va finaliza epurarea până în primul trimestru al anului 2022, chiar înainte de al XX-lea Congres Naţional, o conferinţă care are loc la fiecare cinci ani pentru a determina următoarea succesiune a conducerii Partidului.

Cum Xi Jinping şi-a anunţat intenţia de a rămâne în funcţie şi după cele două mandate - încălcând o regulă instituită de Deng Xiaoping - este de presupus că urmează o perioadă fierbinte pentru greii Partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii