Noi proteste masive în Hong Kong

Noi proteste în Hong Kong, generate de brutalitatea poliţiei
Noi proteste în Hong Kong, generate de brutalitatea poliţiei (May James/HKFP)

Manifestanţii din Hong Kong s-au confruntat cu poliţia în primele ore ale zilei de joi, aruncând coctailuri cu benzină şi angajându-se în ciocniri cu forţele de poliţie.

Noile proteste au fost generate de împuşcarea unui adolescent la 1 octombrie, chiar în ziua în care Partidul Comunist sărbătorea 70 de ani la conducerea Chinei.

Activiştii s-au deplasat în cartierele din zona nordului financiar al oraşului până târziu în noapte, au incendiat mobilier stradal, au blocat drumurile şi a vandalizat magazinele şi staţiile de metrou, în timp ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Mii de oameni au ieşit miercuri în stradă pentru a denunţa gestul unui poliţist de a împuşca un elev în piept de la aproximativ 2 metri. Incidentul a fost filmat şi a devenit viral, determinând critici vehemente din partea multor activişti care îl consideră echivalent cu un asasinat.

Poliţia acuză însă elevul de agresarea unui ofiţer de poliţie.

Deşi valul de proteste care zguduie centrul financiar al Asiei de sud-est a fost iniţial generat de un pachet legislativ care permitea extrădarea în China a suspecţilor din Hong Kong, permiţand aducerea lor in faţa tribunalelor controlate de Partidul Comunist, în ultimele săptămâni ţinta protestelor a devenit chiar regimul comunist de la Beijing.

Compania de metrou, MTR, a închis staţiile din mai multe cartiere chiar înainte de miezul nopţii miercuri. Toate staţiile afectate s-au redeschis joi.

Preşedintele unei asociaţii de poliţişti a cerut guvernatorului oraşului să impună legea marţială pentru menţinerea ordinii publice, potrivit unei declaraţii publicate miercuri. „Suntem doar o agenţie de menţinere a ordinii cu putere limitată în condiţiile legii. Atunci când ne confruntăm cu o astfel de serie de incidente masive de revoltă, nu putem face faţă singuri - fără măsuri adecvate şi sprijin de la nivelul superior ”, a afirmat Lam.

Publicul din Hong Kong a devenit din ce în ce mai ostil faţă de poliţie pe fondul acuzaţiilor de abuz şi brutalitate excesivă.

Duminică poliţia a rănit două persoane cu gloanţe de cauciuc, una dintre ele fiind un jurnalist indonezian. Avocata sa a declarat că jurnalistul va pierde ochiul, incidentul fiind doar unul din seria cazurilor de vătămări grave produse de actiunile poliţiei.

Uniunea Europeană a declarat într-un comunicat că este profund tulburată de escaladarea violenţei în Hong Kong, iar singura cale de urmat este prin „reţinere, eliminarea tensiunilor şi dialog”.

Opoziţia faţă de guvernul susţinut de la Beijing a scufundat oraşul în cea mai mare criză politică din ultimele zeci de ani şi reprezintă cea mai grea provocare pentru preşedintele Xi Jinping de când a ajuns la putere.