Oficial american, în vizită în RM. Expert: Coincidenţe ciudate, premierul s-a îmbolnăvit, speacherul în deplasare

Bridget Brink a reiterat în cadrul întrevederilor preocupările partenerilor de peste Ocean privind cazurile de presiune asupra autorităţilor publice locale din RM şi a politicienilor din opoziţie.
Bridget Brink la întâlnirea cu repr. societăţii civile din R. Moldova
Bridget Brink la întâlnirea cu repr. societăţii civile din R. Moldova (facebook.com)

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Bridget Brink, şi-a încheiat joi vizita de două zile pe care a efectuat-o la Chişinău, timp în care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile pentru a afla cum evaluează ei situaţia din Republica Moldova, cu membri ai guvernului şi lideri politici din opoziţie.

Bridget Brink a reiterat poziţia Statelor Unite privind importanţa societăţii civile şi a încurajat participanţii să contribuie în continuare la dezvoltarea democraţiei în Moldova. Totodată, a subliniat importanţa transparenţei, a responsabilizării şi a participării cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor, precum şi sprijinul SUA pentru alegeri libere şi corecte.

Oficialul american a reiterat preocupările partenerilor de peste Ocean privind cazurile de presiune asupra reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi politicienilor din opoziţie încurajând toate partidele să se implice în dezbateri electorale constructive.

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA s-a mai întâlnit la Chişinău cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, pe care l-a încurajat să continue implementarea reformelor cheie prevăzute în Acordul de Asociere, în special reformele în sectorul bancar şi cel judiciar, şi de asemenea, cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, accentuând angajamentul continuu al Statelor Unite pentru un proces orientat spre rezultate în reglementarea conflictului transnistrian.

În contextul vizitei oficialului american în Moldova, expertul de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă a ţinut să atragă atenţia că încă de marţi au apărut ”ciudate coincidenţe coordonate. Premierul s-a îmbolnăvit subit, speacherul parlamentului a fost delegat în afară. A rămas prezidentul, singur acasă din capul lui.”

De menţionat că, în mai, 2017, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, aflat în vizită în SUA, s-a întâlnit cu oficialul american, iar recent şi preşedinta PAS, Maia Sandu, a avut o discuţie cu Bridget Brink la Washington.