Raportul final Kroll a ajuns la Chişinău. Expert: Autorităţile nu sunt interesate să recupereze banii furaţi

Secretomania guvernării RM privind publicarea integrală a raportului final Kroll alimentează suspiciunea că se încearcă protejarea unor politicieni implicaţi în frauda bancară, afirmă analistul Victor Ciobanu.
Victor Ciobanu, expert economic
Victor Ciobanu, expert economic (facebook.com)

Raportul final privind investigarea fraudei din sistemul bancar moldovenesc, intitulat Kroll 2, a fost transmis marţi 6 martie Băncii Naţionale (BNM). Potrivit instituţiei, documentul conţine informaţii despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează să fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din R. Moldova de către reprezentanţii Kroll conform prevederilor contractuale.

Analistul economic Victor Ciobanu consideră că autorităţile de la Chişinău nu ar fi interesate să recupereze banii furaţi, deşi ancheta internaţională pare să fi ajuns la final. ” Ei ne spun că au zeci de dosare, dar nu vedem niciun fel de condamnare, cu atât mai mult de returnare de bani”.

Expertul concluzionează, citat de Radio Europa Liberă, că secretomania guvernării RM privind publicarea integrală a raportului final Kroll nu face decât să alimenteze suspiciunea că se încearcă protejarea unor politicieni şi oameni de afaceri implicaţi în frauda bancară ce a demolat bruma de încredere în instituţiile democratice ale statului aflat în interminabilă tranziţie.