Observatorii consideră alegerile din Rusia "inechitabile"

Poliţia rusă încercuieşte sute de activişti din opoziţie în Moscova, Piaţa Puşkin, pe 5 martie.
Poliţia rusă încercuieşte sute de activişti din opoziţie în Moscova, Piaţa Puşkin, pe 5 martie. (John MacDougall / AFP / Getty Images)
Andrey Volkov
07.03.2012

La o zi după ce Vladimir Putin a înregistrat o victorie cu 63 la sută în alegerile prezidenţiale, preluând locul de preşedinte pe care l-a părăsit acum patru ani, observatorii europeni s-au alăturat vocilor critice care atestă că alegerile l-au favorizat pe Putin.

Observatori de la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliul Europei au declarat că alegerile au fost "inechitabile", în ciuda unor inovaţii procedurale, în special monitorizarea video în direct a votului.

"Au existat probleme grave de la începutul acestor alegeri. Scopul alegerilor este că rezultatul ar trebui să fie incert. Acest lucru nu s-a întâmplat în Rusia", a afirmat Tonino Picula, unul dintre şefii misiunii de observatori ai OSCE, la o conferinţă de presă de la Moscova.

"Nu a existat o concurenţă reală, iar abuzul de resursele statului au asigurat că câştigătorul final al alegerilor va fi bine cunoscut", a continuat el.

În centrul Moscovei, la câteva ore după încheierea votării de pe 4 martie şi apărând în faţa câtorva mii de susţinători, Putin a declarat că a câştigat o "victorie fără cusur într-o luptă deschisă şi corectă". Potrivit Comisiei Electorale Centrale Ruseşti, Putin a primit peste 63 la sută din voturi.

Misiunea străină a evaluat pozitiv votul, dar au descoperit mai multe nereguli în timpul numărării voturilor, în aproape o treime din secţiile de votare.

Golos (Vocea), un grup independent de monitorizare din Rusia, a raportat că au avut loc aproximativ 3.000 de nereguli, multe legate de ignorarea unor proceduri administrative.

Înainte de alegerile prezidenţiale, Putin a evitat să participe la dezbateri televizate, iar canalele de televiziune de stat au difuzat o serie de documentare care îl înfăţişează ca pe un lider indispensabil.

De asemenea, el a interzis mai multor partide de opoziţie, cum ar fi cel al fostului prim-ministru Mihail Kasianov, să candideze împotriva lui, susţinând că ele sunt sponsorizate de Occident.

"În aceste alegeri, candidaţii nu au putut concura pe picior de egalitate. Deşi autorităţile au făcut unele eforturi pentru a îmbunătăţi transparenţa, a rămas o neîncredere răspândită în integritatea procesului electoral", a declarat ambasadorul Heidi Tagliavini, şeful misiunii de observare a OSCE.

Înainte de alegeri, Putin şi-a repetat promisiunile vechi şi neîmplinite de reformă politică, creşterea salariilor din sectorul public şi a pensiilor, precum şi rezolvarea problemei societăţilor de stat care seacă economia naţională prin privatizarea profiturilor şi naţionalizarea pierderilor.

În discursurile sale, Putin a vorbit mai puţin despre corupţie şi lipsa statului de drept, şi a acordat o atenţie sporită modernizării şi inovării.

Statul a desfăşurat luni forţe militare şi de poliţie în centrul Moscovei şi în alte oraşe, pe măsură ce zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă cerând alegeri corecte şi scandând "Rusia fără Putin". Poliţia a arestat zeci de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor