Criticile observatorilor OSCE privind alegerile din Rusia sunt subiective,potrivit Moscovei

Epoch Times România
06.03.2012

Raportul observatorilor internaţionali privind alegerile prezidenţiale din Rusia este echilibrat în ansamblu, dar unele aprecieri sunt subiective şi contestabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Aleksandr Lukacevici.

"Raportul preliminar al OSCE şi APCE privind alegerile prezidenţiale ruse este echilibrat în ansamblul său, totuşi conţine evaluări subiective şi contestabile într-o serie de chestiuni, cu care nu putem fi de acord", a spus el.

Alegerile din Rusia nu au permis o competiţie reală, iar "abuzarea de resurse guvernamentale a asigurat că învingătorul final al alegerilor" este Vladimir Putin, au anunţat luni observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Alegerile prezidenţiale din Rusia au fost, în mod clar, fraudate în favoarea câştigătorului, Vladimir Putin, potrivit OSCE.

Au existat numeroase acuzaţii de fraudă şi nereguli în desfăşurarea alegerilor, iar OSCE a subliniat că rezultatul "nu a fost niciodată în dubiu".

Deşi toţi candidaţi au putut face campanie liber, au existat "probleme grave" încă de la început, condiţiile fiind manipulate în favoarea lui Putin.

"Scopul alegerilor este că rezultatul nu ar trebui să fie sigur", a subliniat purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE, Tonino Picula.

"Acesta nu a fost cazul în Rusia. Nu a existat competiţe reală, iar abuzul de resurse guvernamentale a asigurat că învingătorul alegerilor nu este nicio clipă necunoscut", a adăugat el.

Potrivit OSCE, "cererile cetăţenilor şi candidaţilor pentru alegeri corecte au dus la o implicare civică mai mare în eforturile de monitorizare, pentru a spori integritatea procesului". "Însă procesul s-a deteriorat în timpul numărării voturilor, care a fost evaluat negativ în aproape o treime din secţiile de vot monitorizate, din cauza neregulilor legate de procedură", a adăugat organizaţia.

Premierul Vladimir Putin, în vârstă de 59 de ani, se întoarce la Kremlin pentru un al treilea mandat de preşedinte. El a obţinut 63,6% din voturi, potrivit cifrelor finale anunţate de Comisia Electorală Centrală.

Oficiali din CEC şi din poliţie au recunoscut că s-au înregistrat unele nereguli, dar au insistat că au fost pe scară prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra rezultatului. Putin a ordonat lansarea unei anchete.

Vladimir Putin va fi învestit în funcţie în 7 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor