Obedienţă totală. CEC a refuzat din nou înregistrarea grupului de iniţiativă pentru anularea sistemului de vot mixt

Comisia Electorală Centrală şi-a depăşit competenţele arogându-şi atribuţiile Curţii Constituţionale şi Parlamentului şi pentru acest lucru va răspunde penal, afirmă reprezentantul grupului de iniţiativă Ştefan Gligor.
Sediul CEC din R. Moldova înconjurat de poliţişti 12.03.2018
Sediul CEC din R. Moldova înconjurat de poliţişti 12.03.2018 (facebook.com/ştefan gligor)

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC) a respins din nou cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ de anulare a sistemului electoral mixt.

Potrivit CEC, ar fi fost stabilită necorespunderea iniţiativei cu prevederile Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia care prevede că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi constituirea circumscripţiilor electorale, nu trebuie amendate decât cel puţin cu un an înainte de alegeri.

Pe parcursul şedinţei, preşedinta CEC, Alina Russu, a atras critici şi huidueli din partea celor prezenţi în sală. Reprezentanţii grupului de iniţiativă au încercat să respingă prin argumente constatările CEC, însă fără efect şi de aceea după pronunţarea deciziei aceştia au părăsit sala strigând „Ruşine!” şi „Demisia!”.

În replică, reprezentantul grupului de iniţiativă Ştefan Gligor a declarat că în R. Moldova procesul de uzurpare a puterii ar fi în plină desfăşurare, fapt demonstrat prin decizia CEC din 12 martie. ”O hârţoagă dată de nişte mercenari nu anulează suveranitatea poporului. CEC a depăşit competenţele sale arogându-şi atribuţiile Curţii Constituţionale şi Parlamentului şi pentru asta vor răspunde penal.”

Valeriu Paşa, secretarul grupului de iniţiativă a remarcat că verticalitatea celor 3 membri CEC care au optat să respecte legea îi inspiră mai multă speranţă decât demotivează ceilalţi 6 ”nevertebraţi”.

În context, lidera PAS, Maia Sandu, a ţinut să sublinieze că decizia CEC reprezintă un atentat direct asupra democraţiei şi drepturilor fundamentale ale omului stipulat în articolul 75 din Constituţia R. Moldova.

”Comisia Electorală Centrală şi-a demonstrat, încă o dată, obedienţa totală faţă de regimul Plahotniuc, beneficiarul principal al sistemului electoral mixt. Utilizând şi controlând CEC-ul, Plahotniuc arată, pentru a câta oară, că îi este frică de oameni”, a concluzionat Maia Sandu.

De menţionat că luni, sediul autorităţii electorale a fost păzit de un număr impresionant de poliţişti în frunte cu adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc. Iar sala de şedinţă s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţi dintre membrii grupului de iniţiativă, unii fiind nevoiţi să stea afară, unde mai multe persoane au organizat o acţiune de protest, fiind nemulţumiţi de activitatea instituţiei şi de faptul că nu au fost lăsaţi să asiste la şedinţa publică a CEC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe