Obama interzice explorarea gazelor şi petrolului în Oceanul Atlantic şi zona Arctică

După ce Trump a promis că va anula multe legi adoptate de administraţia Obama în favoarea protejării mediului, actualul preşedinte american a anunţat o interdicţie pentru activităţile de explorare petrolieră şi a gazelor în zona Arctică.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Chiar dacă va mai rămâne doar o lună la conducerea ţării, preşedintele american Barack Obama a anunţat că va introduce o interdicţie pe termen nelimitat asupra forării de petrol şi gaze în apele Arctice şi în largul coastei atlantice, impunând o barieră dificilă viitoarei administraţii Trump, în cazul în care aceasta ar dori să schimbe moştenirea lui Obama în domeniul mediului înconjurător.

Obama a invocat o prevedere a unei legi mai puţin cunoscute, 1953 Outer Continental Shelf Lands Act, care a fost adoptată pentru protejarea recifelor de corali şi a vieţii în sanctuarele marine.

Acţiunea are loc în condiţiile în care preşedintele ales Donald Trump îşi desemnează Cabinetul înainte de a fi investit oficial în ianuarie 2017. Trump a promis că va anula multe dintre politicile pentru mediu majore adoptate de Obama şi că va retrage SUA din acordul din Paris privind schimbarea climatului global, prin care naţiunile au promis că îşi vor reduce în mod semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Trump şi-a reafirmat opoziţia faţă de activitatea lui Obama în privinţa mediului prin numirea în Cabinetul său a unor elemente care se poziţionează împotriva politicii privind schimbarea climatului, inclusiv Scott Pruitt la conducerea EPA. Numirea directorului general al ExxonMobil, Rex Tillerson, în funcţia de secretar de stat a evidenţiat de asemenea solidaritatea lui Trump cu industria petrolieră.

Dar Obama, cu ajutorul interdicţiei impuse de guvernul canadian, ar putea încetini intenţiile lui Trump de a anula munca depusă de actuala administraţie pentru protejarea mediului.

“Preşedintele Obama şi premierul canadian Trudeau sunt mândri să lanseze acţiuni pentru asigurarea unei economii şi a unui ecosistem puternice, sustenabile şi viabile în zona Arctică, cu un impact redus asupra transportului maritim de mărfuri, cu un management bazat pe ştiinţă al resurselor marime şi fără riscuri viitoare privind activităţi de explorare petrolieră şi a gazelor în largul mării”, a declarat Casa Albă.

Ecologiştii au lăudat acţiunea lui Obama ca fiind “eroică”, în timp ce opozanţii l-au criticat pe acesta pentru slăbirea securităţii naţionale şi distrugerea locurilor de muncă.