Putin către Obama: „Prezintă vreo dovadă sau taci din gură”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat vineri că SUA trebuie fie să înceteze să acuze Rusia că s-a amestecat în alegerile sale fie să dovedească acest lucru.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Peskov a precizat că este „indecent” ca SUA să acuze Rusia „fără temei” de amestec în alegerile sale prezidenţiale.

„Fie încetaţi să mai vorbiţi despre asta, fie prezentaţi un fel de dovadă. Altfel, situaţia este foarte indecentă”, a declarat Peskov reporterilor în Tokyo, unde Putin s-a deplasat pentru a se întâlni cu premierul nipon Shinzo Abe. Peskov a răspuns la cele mai recente acuzaţii că Rusia ar fi responsabilă pentru desfăşurarea de atacuri cibernetice împotriva alegerilor prezidenţiale din SUA.

Peskov a avertizat de asemenea că ameninţarea lui Obama de a „retalia” la presupusul hacking rusesc este „contravine atât legilor americane cât şi celor internaţionale”, indicând înspre o înrăutăţire a situaţiei dacă Obama va lansa în mod oficial un război împotriva Rusiei.

Peskov a declarat joi agenţiei de ştiri AP că raportul privind interferenţa rusă este o prostie şi, în acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat mass media occidentală că este un „baston” şi „un purtător de cuvânt pentru mai multe grupuri de putere”. Zaharova a adăugat că cel manipulat nu este publicul general, deoarece acesta poate distinge în prezent adevărul de minciună. „Este mass media cea care se manipulează pe ea însăşi”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri la televiziunea de stat, Russia 24, că a fost „stupefiat” de raportul NBC care susţinea că preşedintele Vladimir Putin a fost implicat personal în atacarea cibernetică a alegerilor americane.

Raportul a citat oficiali ai spionajului american care acum sunt destul de convinşi că Putin s-a implicat personal într-o campanie secretă de influenţare a rezultatului alegerilor prezidenţiale.

Obama a promis măsuri retaliatorii împotriva Rusiei pentru amestecul său în alegerile prezidenţiale. „Cred că nu este niciun dubiu că, atunci când un guvern străin încearcă să afecteze integritatea alegerilor noastre, trebui să luăm măsuri şi o vom face într-un moment şi într-un loc ales de noi”, a declarat preşedintele american la radioul public naţional.

Agenţiile americane de informaţii au învinuit Rusia în luna octombrie de atacuri cibernetice legate de alegerile prezidenţiale. La acea vreme, Casa Albă a promis că va lua măsuri proporţionale împotriva activităţii cibernetice, deşi a refuzat să detalieze ce fel de răspuns va da. În acelaşi timp, preşedintele ales Donald Trump a negat rapoartele, din acelaşi motiv pentru care Putin l-a criticat în cele din urmă pe Obama: nu există nicio dovadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe