O sută de zile ale regimului Ivanişvili: Georgia, condamnată la bune relaţii cu Rusia

Premierul georgian Bidzina Ivanişvili.
Premierul georgian Bidzina Ivanişvili. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2013

Premierul georgian Bidzina Ivanişvili a susţinut marţi, 5 februarie, o conferinţă de presă, în timpul căreia a făcut bilanţul celor 100 de zile ale guvernului său. În general, Ivanişvili s-a declarat mulţumit de rezultatele înregistrate. Chiar dacă a recunoscut că unele lucruri nu au putut fi făcute, că în altele au fost supraevaluate posibilităţile, iar pe alocuri au fost comise mici erori, Ivanişvili a declarat că în cele 100 de zile s-au reuşit multe, iar acest lucru este surprinzător, transmite cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Premierul georgian este de părere că primele roade ale succesului trebuie aşteptate peste un an, peste alţi doi ani schimbări vor avea loc în domeniul socio-economic, peste trei ani - schimbările vor deveni sesizabile, iar peste patru ani - oamenii vor simţi dacă nu prosperitate, atunci o importantă ameliorare a situaţiei.

Noile autorităţi georgiene abordează cu toată seriozitatea domeniul agriculturii. A fost înfiinţat un fond special de ajutorare a fermierilor şi elaborat un program de dezvoltare a sectorului agrar: societatea va deveni martora unor lucrări de primăvară fără precedent, iar rezultatele acestora vor deveni evidente toamna, în timpul recoltării, a susţinut Ivanişvili.

'Deschiderea pieţei ruseşti ne va permite să stimulăm dezvoltarea agriculturii', a declarat premierul georgian, exprimându-şi aprecierea pentru 'negocierile de succes' desfăşurate zilele acestea cu Rusia în vederea ridicării embargoului comercial. 'Negocierile au arătat că fostele autorităţi ale Georgiei au blocat ele însele accesul producţiei georgiene pe piaţa rusă. Noi am primit impulsuri pozitive de la cel mai mare vecin al nostru şi sperăm să stabilim relaţii de prietenie', a dat asigurări Ivanişvili.

În opinia premierului georgian, acţiuni precaute vor permite inclusiv restabilirea integrităţii teritoriale. În prezent, se întreprind acţiuni menite să crească nivelul de încredere. După cum a precizat Ivanişvili, recent unele zone din Osetia de Sud au început să primească gaz din Georgia, fiind vizate negocieri şi în vederea reabilitării căilor feroviare din Abhazia.

După cum a subliniat Ivanişvili, criticile opoziţiei, întărite de teze privind inevitabila turnură geopolitică a Georgiei, sunt unele neîntemeiate. Potrivit premierului, cel mai mare partener strategic al Georgiei rămân SUA. Desigur, importante sunt şi relaţiile cu vecinii apropiaţi: în viitorul apropiat, Ivanişvili va desfăşura o vizită la Ankara, după ce a făcut cunoştinţă cu liderii azeri şi armeni. Însă, spre deosebire de fosta putere, care a ignorat relaţiile cu Rusia şi a plătit greu pentru aceasta, noua putere de la Tbilisi nu intenţionează să repete această eroare, cu atât mai mult cu cât, potrivit lui Ivanişvili, Forumul Economic de la Davos a deschis perspective minunate pentru o asemenea cooperare, oameni de afaceri ruşi exprimându-şi interesul pentru investiţii în economia georgiană.

Ivanişvili a declarat că fostul partid al puterii, care reprezintă astăzi minoritatea parlamentară, nu este în stare să evalueze adecvat situaţia, încercând periodic să negocieze ceva în schimbul loialităţii în dezbaterea unor probleme în cadrul parlamentului. Însă, potrivit premierului, opoziţia nu mai are decât două soluţii: fie să continue să-l slujească pe 'dictatorul Saakaşvili', fie să încerce să revină în societate, să devină parte a acesteia.

În acest context, Ivanişvili a dat asigurări că Legea Fundamentală a ţării va suferi modificări. 'Constituţia nu poate exista sub forma actuală. Aceasta conţine o mulţime de absurdităţi', a spus premierul. Noua formă a Constituţiei, a menţionat Ivanişvili, va fixa precis toate normele şi propunerile de stat, cum se obişnuieşte în lumea civilizată.

Totodată, Bidzina Ivanişvili a precizat că nu-i va sprijini pe cei care vor cere demisia anticipată a lui Saakaşvili. 'Pe de o parte, ar fi fost corect ca Saakaşvili să fie declarat nelegitim, pe de altă parte - lumea nu ne va înţelege şi vom fi nevoiţi să cheltuim destule forţe şi energie pentru ca Georgia să nu sufere prejudicii de imagine. Avem lucruri mai importante de făcut, lucruri care necesită multă atenţie', a explicat Ivanişvili, dând de înţeles că Saakaşvili ţine deja de trecutul ireversibil al Georgiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor