Mii de persoane demonstrează împotriva unei legi UE privind tutunul

O noua etichetă de avertizare a organizatiei Food and Drug Administration (FDA), pe pachetele de ţigări - care va fi necesară pentru comercializarea pachetelor de ţigări în SUA
O noua etichetă de avertizare a organizatiei Food and Drug Administration (FDA), pe pachetele de ţigări - care va fi necesară pentru comercializarea pachetelor de ţigări în SUA (FDA via Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2013

Peste 4000 de oameni s-au adunat la Bruxelles pentru a demonstra împotriva noii legislaţii UE privind tutunul

Vânzătorii de tutun susţin că planurile Comisiei Europene vor afecta mii de locuri de muncă.

Propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun include introducerea unor imagini "şoc" pe 75 la sută din suprafaţa ambalajului şi interzicerea ţigărilor cu mentol şi a celor subţiri.

Dar comercianţii de tutun, care s-au adunat la Bruxelles pentru a protesta împotriva propunerii, s-au plâns că adoptarea directivei va provoca "pagube serioase" pentru 1,5 milioane de persoane, jumătate dintre acestea fiind tutungii.

Urmează ca Parlamentul să aprobe propunerea, care a fost prezentată de comisie chiar înainte de Crăciun.

Demonstraţia a fost organizată de Confédération Europeene des détaillants en tabac (CEDT).

Potrivit grupului, 4000 de comercianţi cu amănuntul au venit la Bruxelles din Italia, Franţa, Spania, Austria, Belgia, Germania şi Marea Britanie.

Rainer von Bötticher, preşedintele Federaţiei germane naţionale a comercianţilor cu amănuntul de tutun, care a participat la demonstraţie, a declarat că propunerea Comisiei ar pune în pericol 25.000 de locuri de muncă.

El a afirmat că comisia "nu a ascultat" preocupările fumătorilor şi comercianţilor de tutun.

"Pe măsură ce momentul luării deciziei se apropie, obiecţiile prezentate de 85.000 de cetăţenii UE într-o consultare publică au fost pur si simplu ignorate de factorii de decizie", a susţinut el.

"Acum trebuie să urmăm această cale pentru a arăta că aceste măsuri sunt o ameninţare serioasă la adresa mijloacelor de existenţă ale comercianţilor cu amănuntul".

Giovanni Risso, preşedinte al CEDT şi Federazione Italiana Tabaccai, a afirmat: "Mi se pare că propunerea Comisiei merge exact în direcţia opusă protejării sănătăţii.

"Ne-am exprimat temerile, dar comisia nu ne-a ascultat. Încurajăm, prin urmare, parlamentul să acorde importanţa corespunzătoare unui sector esenţial pentru economia europeană, prin evitarea măsurilor ineficiente, periculoase şi contraproductive".

El a adăugat: "Ne-am fi aşteptat la un interes mai mare pentru subiecte cum ar fi prevenirea şi informarea, care reprezintă singura strategie eficientă menită să combată dependenţa de tutun".

Pascal Montredon, vicepreşedintele CEDT, a declarat: "Noi spunem "nu" acestor măsuri nebune pe care Bruxelles-ul vrea să le aprobe, dar spunem "da" unei politici serioase cu privire la tutun, care să vizeze apărarea sănătăţii publice chiar şi printr-o interdicţie privind vânzarea de tutun on-line".

Mario Espejo, secretar general al CEDT, a afirmat în faţa adunării: "Această directivă va duce la o creştere a contrabandei şi o reducere a veniturilor fiscale foarte mari din întreaga Europa.

"Cu toate acestea, nu suntem la Bruxelles doar pentru a protesta, dar şi pentru a prezenta propuneri concrete. Ne aşteptăm la un dialog real şi constructiv cu instituţiile care trebuie să se pronunţe cu privire la viitorul nostru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor