O explozie la o uzină chimică din estul Chinei s-a soldat cu zeci de răniţi

Clădiri rezidenţiale şi maşini distruse după explozie
Clădiri rezidenţiale şi maşini distruse după explozie (Weibo.com)

O explozie uriaşă a zguduit combinatul chimic chinez Shandong Aocter din judeţul Gaotang, provincia Shandong, pe 14 ianuarie în jurul orei 06:45. Uzina a fost distrusă complet, iar reşedinţele din apropiere au fost, de asemenea, dărâmate.

Explozia a fost atât de puternică încât şapte din opt camere din combinatul chimic Aocter s-au prăbuşit complet, iar întregul combinat a fost acoperit de moloz şi cenuşă. Vehiculele parcate în apropiere au fost avariate şi ele de moloz. Unda de şoc a deteriorat mai multe fabrici din apropiere şi a provocat prăbuşirea unui întreg bloc rezidenţial, situat la 30 de metri la nord de fabrică, lăsând pestee 40 de familii fără adăpost.

Un angajat al combinatului a relatat pentru Qilu Evening News că explozia a avut loc în sala de clorură de colină, care este zona cea mai periculoasă şi cu angajaţii cei mai bine plătiţi din tot combinatul.

Domnul Liu, un localnic din Gaotang, a declarat pentru ziarul The Epoch Times că cinci muncitori erau de serviciu în acea zi. Muncitorii au văzut că ceva nu funcţionează corespunzător şi au decis să fugă, când a avut loc explozia. Un muncitor a fost grav rănit la cap şi la braţe. El rămâne în comă. Un altul a fost şi el grav rănit, iar restul au fost răniţi uşor. Mass-media controlată de stat China News a raportat cinci răniţi, citând departamentul de propagandă al Comitetului de Partid din Gaotang.

Cu toate acestea, un reporter de la ziarul local Jinan Times, care a vizitat locul exploziei şi spitalul local, a declarat că mai multe zeci de persoane au fost rănite, 30-40 de răniţi provenind din cartierul din zonă. Un angajat de la o fabrică de hârtie din apropiere a spus că şase persoane au fost luate de ambulanţă. Un bărbat în vârstă care locuieşte la aproximativ 100 de metri de combinat a spus că explozia i-a provocat soţiei sale o fractură spinală şi că a fost dusă la spital. Reporterul Jinan Times a văzut jurnalul cu înregistrări al unuia dintre spitale, în el fiind trecuţi peste 20 de răniţi de la o fabrică de containere de lângă combinatul chimic.

Domnul Ge, un localnic din Gaotang care locuieşte la aproape 2 km de combinat, a declarat pentru The Epoch Times că a auzit un zgomot puternic, a simţit că pământul se cutremură şi a crezut că are loc un cutremur. Ulterior el a aflat că a avut loc o explozie la combinatul chimic din apropiere.

Un alt rezident, domnul Yang, care locuieşte la circa un km de combinat, a declarat pentru Qilu Evening News că toate ferestrele casei sale au fost spulberate şi că uşa din faţă s-a prăbuşit.

Nu este prima dată când are loc o explozie la Combinatul Chimic Aocter. În ziua exploziei, directorul unei firme de consultanţă educaţională, care s-a prezentat drept "Guicai Dongzi" pe microblogul său, a postat un mesaj care spune, "În această dimineaţă, la ora 6:48, o explozie uriaşă a avut loc la Combinatul Chimic Shandong Aocter. Explozia a fost resimţită în regiunile Gaotang, Xiajin, Renping şi Pingyuan. În Gaotang nu erau suficiente ambulanţe. În ajunul Anului Nou Chinezesc din 2007, a avut loc o explozie la acelaşi combinat. Cel puţin 30 de oameni au murit în explozie, dar oficialii au declarat că nimeni nu a fost ucis. De fapt, cadavrele lor au fost arse într-un alt judeţ. Explozia actuală este mult mai gravă decât cea din 2007."

Localnicii au spus că această tragedie s-a întâmplat din nou pentru că nu s-au luat măsuri care să rectifice deficienţele după explozia din 2007.