Rata celor bolnavi de cancer este în creştere, relevă un nou raport chinez




O hartă a răspândirii cancerului în China. Procentul celor bolnavi de cancer este ridicat în întreaga ţară, având în vedere nivelul înalt de poluare cauzată în mare parte de către modelul de creştere urmărit de regim.
O hartă a răspândirii cancerului în China. Procentul celor bolnavi de cancer este ridicat în întreaga ţară, având în vedere nivelul înalt de poluare cauzată în mare parte de către modelul de creştere urmărit de regim. (Weibo.com)

În fiecare minut, şase persoane din China sunt diagnosticate cu cancer, potrivit Raportului Anual din 2012 al Registrului Naţional Central al Cancerului.

De asemenea, a existat o creştere a numărului de bolnavi de cancer şi a deceselor ca urmare a îmbolnăvirii pacienţilor mai tineri de-a lungul ultimelor două decenii; datele arată că poluarea este motivul-cheie din spatele aceste creşteri.

Beijing-ul a fost învăluit într-o pătură de smog de la sfârşitul săptămânii trecute, iar locuitorii au fost avertizaţi de Centrul de Monitorizare a Mediului să stea înăuntru.

Jinhua Times raportează că aceasta este prima dată când raportul anual al registrului de cancer a fost făcut public. Cifrele se bazează pe datele colectate de la 72 de site-uri de supraveghere a cancerului din 24 de provincii, ce acoperă 85 de milioane de persoane; există 8.550 de cazuri noi pe zi.

Cancerul pulmonar reprezintă cea mai mare proporţie a tumorilor maligne, iar celelalte tipuri principale din rândul populaţiei chineze sunt cancerul la stomac, colorectal, la ficat şi la esofag. Conform statisticilor Biroului de Sănătate din Beijing, cancerul pulmonar la bărbaţii din Beijing a atins cea mai mare rată în 2010, în timp ce cancerul pulmonar la femeile din Beijing a fost un pic mai puţin răspândit decât cancerul la sân.

Rata incidenţei cancerului pulmonar în Beijing a crescut cu 56% între 2001 şi 2010 şi constituie cele mai multe cazuri noi de cancer.

Rata de creştere a cancerului pulmonar este legată de o îmbătrânire a populaţiei, industrializarea urbană şi rurală, mediul poluat şi obiceiurile proaste de viaţă, potrivit lui Zhi Xiuyi, decan al Departamentului de Chirurgie Toracică de la Spitalul Xuanwu din Beijing, vorbind cu mass-media chineză.

Fumatul este un alt factor al cancerului pulmonar. "Ţigările conţin 69 de tipuri de substanţe nocive legate de cancerul pulmonar", a declarat dr.Zhi.

Statisticile ce se întind de 20 ani indică faptul că, în rândul pacienţilor mai tineri, se întâlneşte acum cancerul la sân, plămâni, colorectal şi cel tiroidian. Rata de incidenţă a cancerului colorectal este în creştere bruscă în zonele urbane.

Variaţii geografice sunt legate de tipurile de cancer din China. De exemplu, Henan şi Hebei au o rată mare de incidenţă a cancerului la esofag; provinciile de nord-est şi de coastă, cum ar fi Shanghai, Jiangsu, Gansu şi Qinghai, au o rată mare de incidenţă a cancerului la stomac; zonele din coasta de sud-est şi de nord-est au o incidenţă mare a cancerului la ficat.

Cercetătorul Geoff Hiscock de la Institutului ICA, care a scris despre problemele asiatice timp de 30 de ani, crede că pentru a deveni fabrica lumii, China a sacrificat mediu înconjurător, făcând ca 1,35 miliarde de chinezi să fie lipsiţi de alimente, apă şi chiar aer curat. Acesta a precizat că "Beijing-ul şi multe zone de nord-est au suferit un deficit de apă. Oraşe interioare, cum ar fi Chongqing şi Chengdu, sunt cunoscute pentru calitatea proastă a aerului. Terenurile agricole au fost poluate de deşeurile toxice din zonele miniere şi de fabrici. Sudul Chinei a fost afectat de ploi acide, ca să nu mai vorbim despre bolile animalelor de la ferme şi alimentele toxice".

Conform statisticilor oficiale din China, 50% din apa din China nu este potabilă, supra-fertilizarea agravează condiţiile uscatului, în timp ce scurgerile de îngrăşăminte ajung în râuri şi lacuri şi au cauzat o creştere aalgelor. În plus, deficitele de apă reduc capacitatea mediului de a elimina poluarea, care, la rândul său a provocat acumularea de deşeuri toxice.

China Business News a raportat la sfârşitul anului 2011, că emisiile de sulf şi dioxid de carbon şi deşeurile solide din zonele cu o creştere mare a PIB-ului sunt, respectiv, de 3,7 ori, 4,1 ori şi 2,8 ori, mai mari decât cele din zonele cu creşterea PIB-ului mai scăzută.

Cele mai recente statistici de la Academia Chineză Pentru Planificarea Mediului arată cum costul anual asociat cu poluarea mediului, cauzat de creşterea economicăa Chinei, este de aproximativ 160 de miliarde de dolari, iar costul este în creştere în fiecare an.

În luna mai, 2011, Wu Heng, un student absolvent al Universităţaii Fudan, a lansat un site chinezesc "Aruncă pe geam", cu scopul de a expune produsele alimentare toxice. Cu ajutorul a 33 de voluntari, site-ul a înregistrat, din anul 2004, peste 2.000 de produse alimentare verificate ca fiind toxice. Diagrama cu privire la problemele de siguranţă alimentară ale Chinei de pe pagina site-ul său arată că alimentele toxice sunt în creştere, domeniul de toxicitate se extinde şi severitatea ia avânt.