În plină invazie a smogului, chinezii acuză că rapoartele de mediu ale Chinei sunt contrafăcute

O imagine captată de un satelit al NASA la 14 ianuarie arată proporţiile poluării care acoperă Beijing-ul şi zonele periferice ale acestuia.
O imagine captată de un satelit al NASA la 14 ianuarie arată proporţiile poluării care acoperă Beijing-ul şi zonele periferice ale acestuia. (NASA)

Smogul şi poluarea extremă a aerului care au sufocat recent Beijing-ul şi zeci de alte oraşe chineze nu au putut fi ignorate de către regim: canale oficiale de ştiri au raportat despre aceasta şi regimul a publicat date destul de exacte ale nivelurilor smogului. Dar înşelarea pe scară largă şi fabricarea directă a ştirilor sunt frecvente în raportarea oficială despre mediu din China, potrivit experţilor.

Feng Yongfeng, fondatorul ONG-ului Green Beagle, a declarat că peste 95% din rapoartele de evaluare ale impactului asupra mediului din China sunt false.

Academia Chineză de Ştiinţe Meteorologie, serviciul naţional de meteorologie din China, a fost implicată în această înşelăciune.

"Aceştia au falsificat conţinutul în multe aspecte", a declarat Feng, citat de Oriental Morning Post, adăugând că alte agenţii care fac evaluările impactului asupra mediului îşi completează, de asemenea, rapoartele care necesită doi ani pentru a fi realizate, în doar două zile. "Unele rapoarte sunt replici aproape identice ale unui alt raport [anterior]", a declarat acesta.

Academia Chineză de Ştiinţe Meteorologice a fost pusă sub presiune de public şi chiar de mass-media de stat, iar unii au susţinut că acesteia ar trebui să-i fie revocat statutul de instituţie de monitorizare a poluării.

În week-end, poluarea de la Beijing a atins niveluri extreme, cu rapoarte ce indicau că 993 de micrograme pe metru cub de particule PM 2,5 au fost găsite în noaptea de sâmbătă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează că sub 25 de micrograme pe metru cub este un nivel sănătos.

Mai mulţi chinezi deja nu mai au încredere în serviciile de monitorizare a poluării aerului din cadrul regimului şi de multe ori apelează la servicii operate de independenţi sau de ambasade străine pentru a determina calitatea aerului.

Cercetătorul Mao Da de la Universitatea Normală din Beijing a acuzat la începutul acestei săptămâni Academia de Ştiinţe Meteorologice de muşamalizarea şi falsificarea datelor privind poluarea. În timpul unei investigaţii la faţa locului, acesta a constatat că aproape toate anchetele referitoare la un proiect de generare a energiei electrice, din oraşul de nord-est Qinhuangdao, ce aparţine Zhejiang Weiming Mediu Co Ltd., au fost falsificate.

În ultimul deceniu, Wang Canfa, fondatorul Centrului de Asistenţa Juridică pentru Victimele Poluării, cu sediul la Beijing, a luat sute de cazuri legate de rapoarte false de evaluare a impactului asupra mediului şi a precizat că agenţia face acest lucru pentru a servi atât intereselor proprii cât şi ale clienţilor, fără a lua însă în considerare nevoile publicului.

Ecologistul Ma Jun de la Institutului de Afaceri Publice şi de Mediu, a declarat că în timp ce evaluările de impact asupra mediului ar trebui să identifice şi să oprească proiectele care ar genera o poluare extremă a aerului, sau contaminarea solului şi a apei, însă ele nu fac de fapt prea mult pentru a atenua pericolul reprezentat de industria nereglementată din China.

"În Occident, evaluarea presupune dezvăluirea concretă de informaţii şi participarea publicului", a declarat Ma pentru Oriental Morning Post. "Dar, în China, evaluările se fac în spatele uşilor închise şi agenţiile guvernamentale sunt influenţate uşor de interese specifice, de presiune din partea administraţiei locale, precum şi de alţi factori".

Ca urmare, evaluarea impactului asupra mediului s-a transformat într-o "simplă formalitate, care nu are suport ştiinţific", a declarat acesta. "Pentru a depăşi acest obstacol, trebuie să existe transparenţă şi participare publică".