O altă evoluţie şocantă: jurnalist turc aflat pe lista neagră a lui Erdogan, arestat în România şi propus spre extrădare

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)
Adrian Sturdza
05.12.2018

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat în această dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan, conform publicaţiei Zaman România.

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară. În luna noiembrie 2018 şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie trimis la Parchetul General.

După puciul eşuat din vara anului 2016, preşedintele turc Recep Erdogan a început o adevărată vânătoare de vrăjitoare, declarându-l pe clericul autoexilat Fehtullah Gullen inamicul public numărul 1 al Turciei.

Acestei campanii de represiune i-au căzut victime sute de mii de persoane, în special din Justiţie, Poliţie, dar şi Educaţie şi presă.

În timpul vizitei efectuate de premierul român Viorica Vasilica Dăncilă cu câteva săptămâni în urmă în Turcia, la conferinţa de presă ţinută împreună cu preşedintele turc, acesta a afirmat:

"Am discutat ce am putea face pentru a dezvolta şi mai mult cooperarea noastră în viitorul apropiat. Cel mai important punct pe care îl avem în relaţiile strânse cu România este cooperarea în domeniul securităţii. Ne dorim ca cooperarea acordată până în ziua de astăzi de către autorităţile române împotriva organizaţiilor teroriste care desfăşoară activităţi împotriva ţării noastre să continue. Nu vom uita niciodată de sprijinul care ne-a fost acordat de România la încercarea de lovitură de stat care a avut loc pe 15 iulie şi vom lua legătura strânsă cu toate autorităţile române pentru a ne sprijini şi a face paşii necesari împotriva persoanelor şi instituţiilor din România care au legături cu organizaţia FETO".

Discursul lui Recep Erdogan, lăsat fără ecou sau clarificări din partea premierului român, naşte întrebări legate de direcţia în care Guvernul PSD îndreaptă România, dat fiind că majoritatea ţărilor UE au criticat vehement campania de persecuţie începută de Erdogan la adresa susţinătorilor lui Fehtullah Gullen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor