Ankara, acum în război diplomatic cu SUA: suspendă serviciul de vize americane drept răspuns

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia a suspendat „toate serviciile de vize” pentru americani, după ce administraţia de la Washington a impus sistarea temporară a eliberării de vize pentru turcii care vor să călătorească în SUA.

Ankara a impus restricţia duminică, afirmând că ea se extinde şi pentru vizele obţinute online sau cele care se dau la frontieră.

Măsura survine ca răspuns la o acţiune a Departamentului de Stat care a oprit eliberarea vizelor pentru Turcia.

Războiul diplomatic dintre cele două ţări survine după arestarea, de către Turcia, a unui angajat al ambasadei americane din Ankara, învinuit de regimul Erdogan de legături cu clericul autoexilat Fehtullah Gullen.

Ministerul de Justiţie al Turciei a declarat luni că judecătorul a impus măsura şi că guvernul nu poate interveni, făcând apel la separarea puterilor în stat – un argument vădit ipocrit, dată fiind autocraţia regimului Erdogan, manifestată plenar în ultimii ani.

Fehtullah Gulen este considerat de Recep Erdogan inamicul public numărul unu, în special după declanşarea unui puci militar în iulie 2016, care a încercat să-l elimine pe preşedintele turc.

Angajatul ambasadei americane arestat cu câteva zile în urmă a fost învinuit formal de spionaj şi uneltire împotriva ordinii de drept.

Ambasada a emis miercuri un comunicat care afirma că este „adânc tulburată” de arestare şi a respins învinuirile de spionaj ca „absolut nemotivate”.

Gulen, un cleric turc care în urmă cu câţiva ani era aliatul lui Erdogan, s-a exilat în SUA de mai mulţi ani. Însă regimul lui Erdogan susţine că Gulen menţine o reţea vastă de aderenţi, cu care a infiltrat în special sistemul judiciar, poliţia şi o parte a armatei. Conform învinuirilor oficiale, Gulen ar unelti pentru răsturnarea lui Erdogan, fără însă a fi prezentate dovezi în acest sens.

Turcia a cerut în nenumărate rânduri extrădarea lui Gulen, însă până în prezent SUA a respins cererile drept nefondate.

În mai, procurorii americani au condamnat peste zece membri ai serviciului de pază şi ofiţeri de poliţie pentru violenţe comise în timpul vizitei preşedintelui turc la Washington.

Recep Erdogan a reacţionat vehement la începutul lui septembrie, numind acuzaţiile aduse gărzilor sale de corp – care au fost filmate bruscând inclusiv ziarişti americani – drept „scandaloase”.

Relaţia lui Erdogan cu SUA s-a deteriorat brusc în iulie 2016, când miniştri turci au învinuit în declaraţii neoficiale ofiţeri americani de participarea la puciul menit să răstoarne guvernul turc.

Ankara a instituit un asediu de facto împotriva bazei NATO de la Incirlik pentru cinci zile – tăind alimentarea cu apă, curent electric şi alimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe