Noul preşedinte ucrainean cere sancţiuni UE mai dure împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski (Serghei Supinski/AFP/Getty Images)

În cea de-a doua zi a vizitei sale în Bruxelles, noul preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să amplifice sancţiunile sale împotriva Rusiei, potrivit RFE/RL.

După discuţiile de miercuri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, liderul ucrainean a mulţumit Uniunii pentru spijinul său neabătut şi a cerut “înăsprirea sancţiunilor, pentru a readuce pacea în Ucraina”.

UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei – inclusiv îngheţări de active şi interdicţii pentru vize aplicate asupra unor persoane şi entităţi din Rusia – după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a început să îi susţină pe separatiştii din estul Ucrainei într-un conflict care a provocat moartea a aproximativ 13.000 de oameni.

Zelenski a declarat că, în timpul mandatului său, Ucraina va continua să urmărească integrarea în Uniunea European, numind acest pas drept o “asigurare a independenţei statului ucrainean, a bunăstării poporului ucrainean şi a creşterii economice şi tehnologice accelerate”.

Preşedintele ucrainean a mai precizat că, de fapt, “contracararea agresiunii ruseşti şi consolidarea sprijinului internaţional în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei” se numără printre principalele sale priorităţi.

De asemenea, Zelenski a promis că va implementa reforme şi va intensifica lupta împotriva corupţiei.

Donald Tusk a declarat că prin efectuarea primei călătorii în străinătate ca preşedinte la sediile UE şi NATO din capitala belgiană, Zelenski trimite un “semnal puternic şi important”.

UE “va fi mereu determinată să ajute Ucraina să îşi consolideze democraţia şi statul de drept, lupta împotriva corupţiei, să stabilizeze economia şi să înfăptuiască reforme în sectorul energetic”, a declarat Tusk, adăugând că blocul va rămâne “dedicat suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Actor de comedie fără niciun fel de experienţă politică anterioară, Zelenski l-a învins categoric pe preşedintele Petro Poroşenko în cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie. Zelenski a fost învestit oficial în 20 mai.