Moscova ignoră ONU şi prelungeşte detenţia marinarilor ucraineni

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

O instanţă din Moscova a menţinut decizia privind extinderea perioadei de detenţie preventivă a celor 24 de marinari ucraineni arestaţi de Marina rusă în noiembrie 2018, sfidând decizia Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării - o instanţă ONU - ca marinarii să fie eliberaţi imediat, potrivit RFE/RL.

Instanţa moscovită a susţinut luni decizia luată în luna aprilie de tribunalul districtual Lefortovo de a-i ţine în spatele gratiilor pe marinarii ucraineni până în luna iulie, în aşteptarea procesului şi pe durata investigaţiei.

Avocaţii marinarilor au făcut recurs împotriva prelungirii perioadei de detenţie.

Decizia Moscovei a fost luată la două zile după ce tribunalul ONU din Hamburg a decis să fie eliberaţi marinarii şi cele trei nave ucrainene capturate în incidentul de anul trecut.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a contestat luni decizia Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării, afirmând că Moscova îşi va apăra punctul de vedere.

Rusia a confiscat navele ucrainene în noiembrie 2018 în apropierea podului din Strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea din Marea Neagră.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat puternic de când Moscova a anexat Crimeea în martie 2014 şi a început să furnizeze suport militar, politic şi economic formaţiunilor separatiste care luptă împotriva trupelor Kievului în unele părţi ale estului Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe