Instanţă ONU va audia argumentele în cazul ocupării peninsulei ucrainene Crimeea

O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei
O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Curtea Internaţională pentru Justiţie (CIJ) va desfăşura în această săptămână audieri publice în cazul Kievului privind anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi suportul acord de Moscova luptătorilor separatişti din estul Ucrainei, potrivit RFE/RL.

Reprezentanţii ruşi urmează să prezinte, luni, instanţei din Haga obiecţiile Rusiei în acest caz.

Ucraina îşi va prezenta argumentele marţi, iar a doua rundă de expunere a argumentelor va avea loc în 6-7 iunie.

Înaintea audierilor, Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va contesta jurisdicţia instanţei olandeze, principala curte a ONU, în acest caz.

Ucraina a intentat cazul la CIJ în ianuarie 2017, acuzând Rusia de încălcare a Convenţiei internaţionale pentru suprimarea finanţării terorismului şi a Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

Kievul a precizat că Moscova şi-a intensificat interferenţa în problemele Ucrainei începând cu 2014, “intervenind militar... finanţând acte de terorism şi încălcând drepturile a milioane de cetăţeni ai Ucraine, iar pentru un număr foarte mare, dreptul lor la viaţă”.

Moscova a anexat Crimeea în martie 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii care controlează zone ale regiunilor est-ucrainene Doneţk şi Lugansk într-un război care a provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane începând cu aprilie 2014.

În aprilie 2017, CIJ a emis o decizie provizorie prin care cerea încetarea “discriminării rasiale” împotriva tătarilor crimeei şi a etnicilor ucraineni care locuiesc în Crimeea ocupată de ruşi.

Totuşi, instanţa a respins cererea Kievului de a ordona Moscovei să nu îi mai susţină pe separatiştii din estul Ucrainei.