Noua Romă în corzi. WSJ: Fost director Facebook concediat pentru sprijinul acordat lui Trump

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

Fost director de top al Facebook înlăturat din companie ar fi fost concediat ca uramare a sprijinului său acordat lui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, potrivit publicaţiei Wall Street Journal (WSJ).

WSJ a notat duminică faptul că Palmer Luckey a declarat recent că a fost concediat pentru că l-a susţinut pe Trump înaintea alegerilor prezidenţiale de acum 2 ani. Donaţia făcută de Luckey în septembrie 2016 la NimbleAmerica, un grup care a finanţat anunţuri ce o atacau pe Hillary Clinton, aparent a declanşat reacţii negative în cadrul Facebook.

La şase luni după ce a făcut acea donaţie, Luckey nu mai lucra pentru gigantul american în social media. WSJ a precizat că directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, într-o audiere în Congresul SUA, în acest an, a susţinut că plecarea lui Luckey nu a avut legătură cu convingerile sale politice.

Potrivit WSJ, Luckey a fost mai întîi trimis în concediu şi ulterior a fost concediat. În toamna lui 2016, Zuckerberg ar fi făcut presiuni asupra lui Luckey să îl sprijine pe Gary Johnson, nominalizatul libertarian în alegerile din acel an, a relatat publicaţia, citând e-mail-uri interne şi surse familiare cu respectivele conversaţii.

Luckey este un susţinător îndelungat al lui Trump. WSJ a reelatat că Facebook face parte dintr-un grup de companii hi-tech care recent au fost criticate şi acuzate de adoptarea unei atitudini părtinitoare în favoarea liberalilor pe platformele lor.

Criticile au inclus şi o serie de atacuri din partea preşedintelui Trump care, în luna august, a scris pe Twitter că, de fapt, companiile de social media adoptă o “atitudine discriminatorie totală faţă de vocile republicane/conservatoare”.

O purtătoare de cuvânt a Facebook a declarat pentru WSJ că această concediere a lui Luckey nu a fost cauzată de convingerile sale politice.

“Putem spune clar faptul că plecarea lui Palmer nu a fost cauzată de opiniile sale politice. Suntem recunoscători pentru contribuţiile lui Palmer la Oculus şi suntem bucuroşi că el continuă să susţină activ industria VR”, a susţinut purtătoarea de cuvânt.

În 2014, Luckey a vândut Oculus, o firmă specializată în realitatea virtuală, companiei Facebook pentru suma de peste 2 miliarde de dolari.

Potrivit WSJ, Luckey a angajat un avocat care a susţinut că Facebook a încălcat prevederile legale ale statului California cerându-i clientului său să îl susţină pe Johnson şi că l-ar fi pedepsit pentru opinile sale politice.

În cele din urmă, acţiunile deţinute de Luckey au fost cumpărate cu 100 milioane de dolari, potrivit publicaţiei americane.