Cooperaţi sau muriţi: Într-o întâlnire privată, director de top al Facebook ameninţă organizaţii media

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

În timpul unei întâlniri private, cu uşile închise, care a avut loc săptămâna trecută, directorul de top al Facebook, Campbell Brown, aparent a avertizat diverse organizaţii media că, în cazul refuzului de a coopera cu gigantul hi-tech de a “revitaliza jurnalismul”, acestea se vor stinge precum oamenii “dintr-un ospiciu”, potrivit site-ului Common Dreams.

The Australian a fost prima publicaţie care a dezvăluit aceste informaţii, într-un articol intitulat “Lucraţi cu Facebook sau muriţi: Zuckerberg”. Însă gigantul în social media a pretins că acele comentarii au fost scoase din context, chiar dacă cinci persoane care au participat la întâlnirea de 4 ore au confirmat afirmaţiile lui Brown.

“Lui Mark nu îi pasă de organizaţiile media, dar îmi oferă mult spaţiu de acţiune şi concesii pentru a face aceste schimbări”, ar fi declarat Brown, făcând referire la directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg. “Vă vom ajuta să revitalizaţi jurnalismul... în câţiva ani, reversul ar fi situaţia în care aş ţine în mână afacerile voastre muribunde, aşa cum se întâmplă într-un ospiciu”.

Aşa cum a raportat luni The Guardian, Facebook a negat cu “vehemenţă” veridicitatea comentariilor şi, în acelaşi timp, refuză să publice transcrierea discuţiilor purtate la întâlnire şi înregistrările cu aceasta.

Avertismentul lui Brown – cu privire la perspectivele cumplite înfruntate de organizaţiile media care nu acceptă un viitor în care giganţi precum Facebook vor decide ceea ce merită sau nu să fie ştire – a fost făcută în condiţiile în care elemente ale taberei progresiste trag un semnal de alarmă că intrarea Facebook în lumea jurnalismului reprezintă o ameninţare majoră pentru organizaţiile media non-corporatiste şi de stânga.

După cum a precizat Common Dreams în luna iulie, temerile progresiştilor au fost parţial confirmate după ce Facebook a dezvăluit primul “segment” de ştiri, ca parte a iniţiativei Facebook Watch.

În timp ce Facebook susţine că iniţiativa sa face parte dintr-o acţiune de combatere a “informării eronate”, această primă serie de segmente a fost dominată de organizaţii corporatiste precum Fox News şi CNN.

Reacţionând la presupusa afirmaţie a lui Brown că lui Zuckerberg “nu îi pasă de organizaţiile media”, Judd Legum, care scrie pentru newsletterul Popular Information, a declarat: “Orice persoană căreia îi pasă de ştiri trebuie să considere Facebook ca o ameninţare fundamentală”.

“Pe lângă citatul disputat, există de asemenea acţiuni ale Facebook care sunt în concordanţă deplină cu acel citat”, a adăugat Legum.

“Ne dorim cu disperare să dezvoltăm mecanisme de difuzare alternative la Facebook”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură