Nou scandal mediatic Ponta - Băsescu pe tema privatizării CFR Marfă

Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Într-o noua acţiune din categoria "Băsescu e de vină", premierul Victor Ponta dă vina pe şeful ţării pentru problemele legate de privatizarea CFR Marfă. Întrebat de presă care este stadiul privatizării CFR, Premierul Ponta a declarat că măsurile oficiale vor fi făcute publice luni, însă "după ce preşedintele a dat ordin să fie luaţi toţi de DNA", funcţionarii sunt "temători".

"În mod sigur, doamna ministru şi cu cei din comisia de privatizare o să anunţe mâine (luni - n.r.) exact ce măsuri au de luat. Acuma însă, ştiţi şi dumneavoastră, după ce preşedintele a dat ordin să fie luaţi toţi de DNA, funcţionarii, pe bună dreptate, sunt foarte temători", le-a declarat premierul Victor Ponta, duminică, jurnaliştilor, răspunzând unei întrebări referitoare la privatizarea CFR Marfă.

Ponta făcea referire la o declaraţie făcută luni, 7 octombrie de preşedintele Băsescu care a afirmat că pentru oricine observă modul în care se desfăşoară procesul de privatizare a CFR Marfă este evident că, mai devreme sau mai târziu, acesta va face obiectul unei anchete.

Şeful statului a reacţionat prompt la acuzele lansate duminică de premier. Prin intermediul unui comunicat de presă, Băsescu i-a transmis lui Victor Ponta că nici un funcţionar public, inclusiv primul ministru nu trebuie să se teamă dacă au acţionat corect, dacă însă au încălcat legea, atunci să se teamă de DNA:

"Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declaraţie referitoare la afirmaţia prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de duminică, 13 octombrie a.c., potrivit căreia funcţionarii statului român s-ar teme deoarece preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ar fi dat ordin să fie anchetaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA): - „Niciun funcţionar al statului român, niciun membru al Guvernului şi nici chiar prim-ministrul Guvernului României nu trebuie să se teamă de justiţie dacă ştiu că au respectat legea. Dacă, însă, vreun funcţionar, vreun membru al Guvernului sau chiar domnul prim-ministru însuşi a încălcat legea, atunci au toate motivele să fie temători. Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta trebuie să înţeleagă că funcţionarii şi înalţii funcţionari, fie că vorbim chiar şi despre prim-ministrul Guvernului României, nu se bucură de protecţie în faţa instituţiilor statului atunci când încalcă rigorile legilor şi condiţiile de privatizare a unor mari companii”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Noul scandal mediatic a survenit cu o zi înainte de expirarea termenului pentru privatizare CFR Marfă. Duminică, Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar, a acuzat statul că nu şi-a respectat obligaţiile contractuale şi a cerut implicarea directă a ministrului de resort, Ramona Mănescu, pentru a evita ca privatizarea CFR Marfă să se transforme într-un eşec.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, i-a cerut secretarului de stat, Cristian Ghibu, preşedinte al comisiei de privatizare şi semnatar al contractului cu GFR, şi consultanţilor Deloitte şi Muşat şi Asociaţii să transmită luni un punct de vedere privind evoluţia, momentul şi paşii următori în această privatizare, informează Mediafax.

Pe subiectul privatizării ar trebui să se pronunţe şi Consiliul Concurenţei care este însă în imposibilitate de a da un răspuns în cursul zilei de astăzi. La sfârşitul săptămânii trecute, Gruia Stoica, care timp de luni de zile a afirmat că va plăti banii datoraţi statului pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR, nu depusese încă toate documentele necesare pentru obţinerea avizului necesar finalizării privatizării CFR.

"Noi am primit o solicitare de aprobare a tranzacţiei, o notificare, din partea cumpărătorului. Solicitarea nu este completă, nu conţine elemente importante legate de definirea pieţelor, şi noi avem nevoie, alături de Comisia Europeană, de aceste date pentru a putea face analiză pe fond. Ca atare, noi le-am solicitat să completeze informaţiile depuse. Aveau la dispoziţie 20 de zile pentru asta, au trecut deja zece, deci mai au un maxim de zece zile pentru a veni cu informaţiile respective. Cu cât vin cu ele mai repede, cu atât noi putem să demarăm analiza noastră", a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne