Gruia Stoica acuză statul pentru prognozatul eşec al privatizării CFR

Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei de privatizare CFR Marfă
Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei de privatizare CFR Marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.10.2013

Gruia Stoica acuză autorităţile statului pentru eşecul aproape cert al privatizării CFR Marfă şi cere implicarea directă a ministrului Ramona Mănescu pentru "a identifica împreună" cu GFR căile legale prin care poate fi evitat eşecul unei licitaţii de importanţă strategică pentru români.

Într-un comunicat de presă remis duminică, Grupul Feroviar afirma că şi-a îndeplinit "cu onestitate, seriozitate şi profesionalism" toate obligaţiile, în timp ce autorităţile statului nu:

"Modul în care membrii Comisiei de Privatizare au înţeles să-şi îndeplinească responsabilităţile este o dezamăgire pentru un investitor care a intrat în această licitaţie cu seriozitate şi profesionalism şi cu dorinţa de a investi într-o companie cheie pentru economia românească", se menţionează în comunicatul Grampet Group [holdingul din care face parte GFR], care cere desecretizarea contractului între Ministerul Transporturilor si GFR.

În ciuda faptului că "buna credinţă" i-a fost "lezată", GFR îşi exprimă disponibilitatea de a continua eforturile pentru "succesul" privatizării şi cere implicarea directă a Ramonei Mănescu, pentru ca privatizarea să nu se transforme într-un eşec care "ar afecta negativ" imaginea României, investiţiile străine etc.

"În calitate de cumpărător, Grupul Feroviar Român, care şi-a îndeplinit până acum cu onestitate şi la termen toate obligaţiile care-i reveneau, consideră că atitudinea Comisiei de Privatizare a fost de natură a-i leza buna-credinţă, interesele şi eforturile financiare pe care le-a făcut pentru succesul acestei privatizări de importanţă strategică pentru statul român. Cu toate acestea, GFR este în continuare dispus să colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru a identifica împreună căile legale prin care poate fi evitat eşecul unei licitaţii care ar afecta negativ mediul economic şi ar descuraja investiţiile străine. Grup Feroviar Român contează pe susţinerea conducerii Ministerului Transporturilor pentru prevenirea acestei situaţii", se afirmă în comunicatul GFR.

În finalul comunicatului, GFR se absolvă de orice vina pentru un eventual eşec al privatizării CFR. Vinovat este statul (prin comisia de privatizare) căci "se ascunde în spatele" avizului din partea Consiliului Concurenţei, pentru a ascunde faptul că în mod flagrant nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin, concluzionează Grup Feroviar Român.

Privatizarea CFR Marfă va eşua din vina vânzătorului, "deoarece Comisia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă /SNTFM/ se ascunde în spatele avizului Consiliului Concurenţei pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile", atenţionează Grampet Group, societatea deţinută de către Gruia Stoica, într-un comunicat de presă, remis, duminică.

Vineri, Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu a cărui implicare directă o cere Gruia Stoica, afirmă cu fermitate ca, dacă Grup Feroviar nu va plăti cele 170 de milioane de euro până luni, Gruia Stoica nu va primi acţiunile CFR.

Conform Hotărârii de Guvern care reglementează preluara CFR Marfă, privatizarea trebuie finalizată până pe 15 octombrie 2013, termen pâna la care, Gruia Stoica, trebuie să achite integral statului contravaloare pachetului de 51% din acţiunile CFR. Stoica a afirmat că are banii, însă nu îi plăteşte pentru că statul nu şi-a respectat partea de contract.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor