Consiliul Concurenţei nu poate da avizul pentru CFR Marfă până luni

Transporturi feroviare, vagoane de marfă
Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)

Consiliul Concurenţei nu poate să dea avizul până luni - termenul limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă - şi va porni analiza numai după ce va primi de la GFR informaţiile care nu s-au dat în notificarea depusă în urmă cu două săptămâni.

"Noi am primit o solicitare de aprobare a tranzacţiei, o notificare, din partea cumpărătorului. Solicitarea nu este completă, nu conţine elemente importante legate de definirea pieţelor, şi noi avem nevoie, alături de Comisia Europeană, de aceste date pentru a putea face analiza pe fond. Ca atare, noi le-am solicitat să completeze informaţiile depuse. Aveau la dispoziţie 20 de zile pentru asta, au trecut deja zece, deci mai au un maxim de zece zile pentru a veni cu informaţiile respective. Cu cât vin cu ele mai repede, cu atât noi putem să demarăm analiza noastră", a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

După ce se va primi documentaţia completă, vor începe să curgă termenele legale, care prevăd elaborarea unei decizii în 45 de zile dacă este o analiză uzuală sau o perioadă mai mare în cazul unei verificări mai aprofundate, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a declarat joi că va plăti diferenţa de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfă chiar şi fără avizul Consiliului Concurenţei, dacă Ministerul Transporturilor şi-a îndeplinit toate obligaţiile.

În context, Guvernul nu a discutat miercuri prelungirea termenului pentru finalizarea privatizării CFR, până pe 20 decembrie, cum se prevedea într-un proiect de Hotărâre de Guvern postat pe pagina de internet a instituţiei. În acest moment, şi dacă Grup Feroviar Român (GFR), câştigătorul licitaţiei, plăteşte restul acţiunilor până luni, 13 octombrie – data limită pentru finalizarea tranzacţiei prevăzută în Hotărârea de Guvern pentru aprobarea contractului de vânzare – cumpărare, nu sunt îndeplinite alte condiţii suspensive şi privatizarea se reia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie