Noile cheltuieli de apărare ale SUA sunt o “ameninţare”, susţine Ministerul rus de Externe

Rusia a criticat noul buget de apărare aprobat de administraţia Obama pe ultima sută de metri a mandatului său, susţinând că acesta reprezintă o ameninţare directă pentru forţele ruseşti prezente în Siria.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Captură Foto)

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe rus a declarat marţi că cele mai noi cheltuieli autorizate de administraţia SUA pentru apărare reprezintă un act “ostil”, conform Politico.

După adoptarea de către Congresul SUA a bugetului de apărare în valoare de 618,7 miliarde de dolari la începutul acestei luni, preşedintele american Barack Obama, a semnat proiectul de lege la sfârşitul săptămânii trecute. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că fondurile pentru rebelii anti-guvern din Siria, pe care aceasta i-a numit “criminali sângeroşi”, reprezintă o “ameninţare directă” pentru aviaţia, soldaţii şi ambasadele Rusiei în Siria.

Zaharova s-a referit, de asemenea, la momentul ales pentru semnarea proiectului de lege. Ea a susţinut că, în condiţiile în care administraţia Obama va fi înlocuită în ianuarie 2017 de administraţia preşedintelui ales Donald Trump, noul buget pentru apărare ar putea tensiona şi mai mult relaţiile deteriorate dintre cele două naţiuni.

“Adoptarea acestei legi în ultimele zile ale echipei Obama este o indicaţie că administraţia plantează o mină de teren pentru viitoarea administraţie a lui Donald Trump, cu scopul de a încerca să complice problemele în arena internaţională”, a adăugat Zaharova.

Rebelii sirieni vor avea acces la un anumit număr de arme, inclusiv sisteme portabile de apărare anti-aeriană sau rachete sol-aer cu lansare de pe umăr, care ar putea fi utilizate împotriva avioanelor de luptă ruseşti care au ajutat la decimarea Siriei, în special a oraşului Alep.

Documentul privind cheltuielile de apărare a alocat 67 miliarde de dolari pentru un fond de război numit OCO (Operaţiuni Neprevăzute în Străinătate). În plus, Obama a criticat Congresul pentru versiunea proiectului pe care a adoptat-o şi a susţinut într-o declaraţie că speră că aceste cheltuielile inutile nu vor fi incluse în versiunea finală.