Statistici care dau fiori. Delincvenţa juvenilă din România, un fenomen îngrijorător
alte articole
Statistica pe care CSM o deţine despre delincvenţă juvenilă ar putea fi folosită pentru explicarea anumitor fenomene sociale şi conturarea unor politici ale statului dar, din păcate, deşi adunăm în fiecare an "tone" de date, nimeni nu pare a fi interesat de ele, scrie pe blogul personal judecătorul CSM Cristi Danileţ.
"Încep o serie de articole pe această temă cu datele despre minori. Prin prezentul articol [intitulat "Statistici 2011-2015 (ep.1): Delincvenţa juvenilă" - n.r.] pun la dispoziţia publicului cifre privind delincvenţa juvenilă, subliniind că este vorba de dosarele trimise în faţa instanţelor de către procurori. Numărul real de infracţiuni comise de minori nu poate fi cunoscut, căci sunt infracţiuni care nu se descoperă niciodată; o parte din infracţiuni nu pot fi probate; iar pentru o altă parte procurorii consideră că nu este necesară trimiterea în judecată", a dezvăluit Cristi Danileţ.
În ultimii cinci ani, în România au fost trimişi în judecată, potrivit judecătorului, peste 20.000 de minori, dintre care aproape 15.000 au fost condamnaţi. Noul Cod penal, care a redus pedepsele pentru majoritatea infracţiunilor şi a eliminat aplicarea pedepsei închisorii pentru minori, a generat o scădere cu o mie a numărului de copii trimişi în judecată, fără ca asta să însemne o scădere a numărului de infracţiuni comise de minori. În ultimii doi ani s-a înregistrat un număr de aproximativ 800 de copii condamnaţi la măsuri educative privative de libertate în locuri destinate lor.
"Statistica ne arată că în fiecare zi sunt trimişi în judecată cinci minori pentru comiterea infracţiunilor de furt şi doi minori pentru tâlhărie. În fiecare zi un minor care comite o lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă ajunge în faţa instanţei. La fiecare trei zile un minor este adus în faţa judecătorului pentru că a comis un act sexual cu privire la un alt minor sau pentru că a comis un viol. Este de remarcat că numărul violurilor comise de minorii trimişi în judecată s-a dublat faţă de acum 5 ani. De asemenea, un alt minor este adus în faţa judecătorului o dată la trei zile pentru că a omorât o altă persoană, în cele mai multe cazuri cu intenţie – doar 10% din ucideri sunt comise din culpă.
Deşi în România permisul de conducere se obţine începând cu vârstă de 18 ani, totuşi un număr de peste 100 de minori prinşi la volan sunt trimişi în judecată în fiecare an. Avem în România minori implicaţi în comiterea de infracţiuni de pornografie infantilă, consum şi trafic de droguri, trafic de persoane", a mai precizat Cristi Danileţ.
Pentru a vedea tabelul cu datele statistice care reflectă cele de mai sus intraţi aici.