Judecător CSM judecat de... CSM, după ce a numit o jurnalistă "maidanez"

Acuzat că a jignit o jurnalistă etichetând-o cu apelativul "maidanez", judecătorul Norel Popescu va fi "judecat" de colegii săi din CSM.
Ziua porţilor deschise la CSM. În imagine, Cristina Georgescu, INM,Andra Ghebri,INM, Marius Tudose, membru al CSM şi judecător Monica Stan
Ziua porţilor deschise la CSM. În imagine, Cristina Georgescu, INM,Andra Ghebri,INM, Marius Tudose, membru al CSM şi judecător Monica Stan (Epoch Times România)

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are de votat raportul Inspecţiei Judiciare care constată încălcarea normelor de conduită de către judecătorul Norel Popescu. Magistratul este acuzat că i-a jignit pe jurnalişti după ce a declarat că "printre câinii de pază ai democraţiei se mai află şi maidanezi".

Reamintim că în noiembrie 2015, jurnalista Ondine Gherguţ a fost jignită grav de magistratul Norel Popescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit stareapresei.ro, Popescu a jignit-o pe Gherguţ chiar în plenul CSM, când dezbătea raportul Inspecţiei Judiciare, potrivit căruia Ondine Gherguţ nu a afectat independenţa judecătorului.

În şedinţa respectivă se dezbătea un articol scris de jurnalistă despre Popescu în România liberă, ''Mandatul judecătorului CSM Norel Popescu, ales cu autocarul PSD, pe masa senatorilor jurişti. PSD vrea mandat de şase ani.''

Judecătorul a încercat să demonteze susţinerea din raport, potrivit căreia jurnalista a acţionat ca un ''câine de pază al democraţiei'', cu replica: "Nu e câine de pază, e maidanez care merge pe burtă, căutându-şi stăpân''.

Reacţia magistratului faţă de jurnalista de la România Liberă a survenit în urma unei serii de dezvăluiri de presă ale Ondinei Gherguţ, despre legăturile politice ale judecătorului şi beneficiile obţinute din acestea. Norel Popescu este un cunoscut magistrat, care apare în dosarul preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, mai arată sursa citată.

La momentul respectiv, CSM a considerat că publicaţia România Liberă a respectat normele deontologice ale profesiei de jurnalist şi a publicat informaţii corecte. Ulterior, autoarea articolului, Ondine Gherguţ, a sesizat Inspecţia Judiciară, iar CSM a fost sesizat de Convenţia Organizaţiilor de Media.

"Sintagma ”Nu e câine de pază, e maidanez...” este jignitoare pentru toată presa. Este îngrijorător că un judecător, membru al CSM, are astfel de opinii faţă de jurnalişti", atrăgea atenţia, la momentul respectiv, Convenţia Organizaţiilor de Media.

În raportul său, Inspecţia Judiciară consideră că tipul de limbaj folosit de un membru CSM este nedemn şi nu se circumscrie Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, relatează B1 TV.