Danileţ: Interceptările din dosare, valide. Înalta Curte ne arată cum trebuie soluţionate cazurile similare

Dacă în urma deciziei CCR care a spart "Binomul" existau tot felul de speculaţii cu privire la interceptările din dosarele aflate pe rol, lucrurile par să fie mult mai clare acum după o decizie a Înaltei Curţi într-un astfel de caz.
Judecătorul Cristi Danileţ
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)

Înalta Curte a decis luni să păstreze interceptări realizate cu ajutorul SRI într-un dosar al DNA, ceea ce înseamnă că decizia Curţii Constituţionale privind interceptările se va aplica doar pentru dosarele viitoare, nu şi pentru cele aflate acum pe rol. Într-un interviu acordat RFI, judecătorul Cristi Danileţ a subliniat că toţi judecătorii din ţară care au speţe similare vor trebui să urmeze linia Curţii Supreme.

"Acest lucru l-a confirmat practic şi Curtea Supremă, care într-o decizie, stabileşte în mod clar că toate interpretările făcute pe vechea reglementare, adică făcute de organele serviciilor de informaţii, rămân valabile. Pentru că la acel moment, când s-au efectuat interceptările, ele au fost întocmite de către organul arătat de Codul de Procedură Penală.

De la data apariţiei deciziei CCR, aceste interceptări se vor efectua de către alte organe, respectiv de către procuror prin poliţia judiciară în mod direct, aşa cum spune CCR, aşa cum spune ordonanţa de urgenţă a Guvernului, publicată în aceeaşi zi.

Practic, Decizia CCR trebuie să fie urmată de toţi judecătorii din ţară, pentru că în speţe similare, puterea de interpretare a Curţii Supreme sau argumentele aduse de Curtea Supremă trebuie recunoscute şi însuşite de toţi ceilalţi judecători. Practic, astăzi Curtea Supremă ne arată cum trebuie soluţionate cazurile similare din România", a declarat Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Deşi Dana Gîrbovan - şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România - susţinea recent că judecătorii vor analiza în funcţie de fiecare dosar în parte, Cristi Danileţ este de părere că, după această decizie a Curţii, judecătorul nu va mai avea această dilemă, ci pur şi simplu are acum un model pe care să-l urmeze.

"Judecătorii penalişti ştiu deja despre ce este vorba. Curtea Supremă a decis într-o speţă care este model. Aşadar, în speţe similare, judecătorii din România, toţi judecătorii aflaţi ca poziţie ierarhică sub Curtea Supremă, vor respecta această decizie. Şi este bine că această decizie a Curţii Supreme a intervenit atât de repede după pronunţarea deciziei CCR, tocmai ca să nu mai existe dubii.

Eu personal, într-o postare pe blogul propriu, am dat o interpretare deciziei CCR, care se mulează perfect pe soluţia dispusă de Înalta Curte. Anume, interceptările făcute pe vechea reglementare rămân valabile chiar dacă au fost făcute de serviciile de informaţii, atât timp cât legea din momentul efectuării lor a fost respectată", a explicat Cristi Danileţ.

Întrebat dacă după decizia Înaltei Curţi numărul celor care vor contesta interceptările din dosare va scădea, judecătorul CSM a replicat:

"Probabil avocaţii vor încerca să invoce şi alte apărări sau poate dosarele se află în stadii diferite faţă de dosarul soluţionat de Curtea Supremă. Poate se vor găsi şi alte argumente, însă pentru mine ca şi practician, vă spun că decizia Curţii Supreme nu ridică niciun fel de dubiu. Era de aşteptat şi de altfel, profesioniştii ştiu deja despre ce este vorba. Deciziile CCR produc efecte doar pentru viitor. Nu puteau să fie revizuite sau anulate probele dinainte de pronunţarea acestei decizii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne