Nigeria: Boko Haram masacrează elevi, ucigând peste 40 de copii

Boko Haram terorizează Nigeria. (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.09.2013

Organizat ca o sectă musulmană, care are ca scop eliminarea sistemului secular şi impunerea legii Sharia în ţară, grupul terorist Boko Haram şi-a ales ca denumire oficială titlul de “Poporul pentru propagarea invăţăturilor profetului şi Jihadului”, aceasta fiind traducerea libera a Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad . Locuitorii oraşului Maiduguri, unde grupul s-a format, l-au supranumit Boko Haram. Termenul derivă de la cuvântul “boko” ce înseamnă “educaţie occidentală” şi cuvântul “haram” care înseamnă în mod figurat “păcatul”. Tradus liber din limba hausa, ar însemna “educaţia occidentală este interzisă”.

Boko Haram a declarat că "educaţia occidentală este un păcat", punând de mult timp şcolile, universităţile şi campusurile în topul listei obiectivelor sale teroriste. Potrivit unor surse militare, recentele atacuri sunt un "semn de disperare" al grupului care se resimte în urma ofensivei militare îndreptate asupra lui începând din luna mai.

Elevii au fost surprinşi noaptea, în timp ce dormeau: teroriştii islamici radicali Boko Haram au făcut în zori unul dintre masacrele cele mai brutale din ultimii ani, atacând un campus al unui colegiu situat în nord-estul ţării. Cel puţin 42 de morţi în bilanţul oficial, în timp ce numărul victimelor continuă să crească şi cadavrele sunt duse la spital. Sunt zeci de răniţi.

Masacrul a avut loc în statul Yobe, în nord-est, unul dintre cele trei state în care a fost impusă starea de urgenţă în luna mai, ca parte a unei masive campanii anti-terorism. Peste 1.000 de elevi, oaspeţi în structura campusului universităţii de agricultură din oraşul Gujba, au încercat în mod disperat să fugă, în timp ce militanţii au dat foc sălilor de clasă ale colegiului şi îi ucideau pe toţi cei pe care îi întâlneau în cale.

Conducerea facultăţii acuză autorităţile: "Ne-au promis că ar fi garantat siguranţa studenţilor noştri, dar nu a fost aşa", a declarat un profesor solicitând anonimatul. Managerii ceruseră întărirea măsurilor de securitate.

Alerta în statul Yobe este, de fapt, la cele mai înalte niveluri. În iulie anul trecut, în satul Mamud teroriştii au atacat căminul unei şcoli; rezultatul final a fost terificant: 42 de morţi, majoritatea studenţi. Cu câteva săptămâni mai devreme, în statul vecin Kano, un atac la o şcoală a costat viaţa a 13 studenţi şi a unor profesori.

Au avut loc atacuri sângeroase în satele îndepărtate din Yobe ca şi în statul Kaduna, unde sâmbătă teroriştii au luat cu asalt şi au ars casele din satul Zangang, cauzând cel puţin 11 morţi. Cu două zile în urmă, alte 21 de persoane fuseseră ucise, în cele mai multe cazuri cu lovituri de cuţit, în districtul Kunumburi în satul Borno, printre cei ucişi aflându-se şi un lider al satului. Numai în acest sat (Borno) bilanţul victimelor de luna trecută a fost de peste 140 de decese.

Au fost înregistrate mai multe mii de victime de la începutul revoltei conduse de Boko Haram, care îşi propune să creeze un stat islamic independent în partea de nord a ţării. Fostul şef al Statului Major, generalul Martin Luther Agwa, este împotriva soluţiei militare adoptate de către preşedintele Goodluck Jonathan. Martin Luther Agwai este de parere că problema nu poate fi rezolvată prin forţă militară, nefiind vorba de un război şi nici de invadatori. Problema este politică, socială, economică şi ar trebui folosită această abordare pentru a rezolva problema.

Dar între timp, Boko Haram ucide, ucide fără milă, iar primii pe lista obiectivelor sale teroriste sunt copiii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor